Γαλλία: Το ΝΑΤΟ δεν κάνει αρκετά στη Λιβύη

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ κατηγόρησε σήμερα το ΝΑΤΟ ότι δεν κάνει αρκετά για να προστατέψει τους αμάχους στη Λιβύη, μία μόλις ημέρα αφού κατέρρευσε το σχέδιο της Αφρικανικής Ένωσης για τον τερματισμό του εμφυλίου στη χώρα.

Γαλλία: Το ΝΑΤΟ δεν κάνει αρκετά στη Λιβύη
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, κ. Alain Juppe, κατηγόρησε σήμερα το ΝΑΤΟ ότι δεν κάνει αρκετά για να προστατέψει τους αμάχους στη Λιβύη, μία μόλις ημέρα αφού κατέρρευσε το σχέδιο της Αφρικανικής Ένωσης για τον τερματισμό του εμφυλίου στη χώρα.

Ο κ. Juppe δήλωσε πως το ΝΑΤΟ θα πρέπει να στοχοποιεί τα βαρέα όπλα που πλήττουν τη Μισράτα, όπου η συνεχιζόμενη αιματοχυσία από τις μάχες μεταξύ των ανταρτών και των δυνάμεων του Καντάφι οδήγησαν τους αντάρτες να απορρίψουν ως άνευ νοήματος την έκκληση της Αφρικανικής Ένωσης για εκεχειρία.

"Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να παίξει πλήρως τον ρόλο του. Ήθελε να αναλάβει την ηγεσία των επιχειρήσεων, το δεχθήκαμε". Αυτό δήλωσε στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Info ο κ. Juppe, εν όψει της σημερινής επίσκεψής του στη Ντόχα.

"Πρέπει να παίξει τον ρόλο του σήμερα, που σημαίνει ότι πρέπει να αποτρέψει τον Καντάφι από το να χρησιμοποιεί βαρέα όπλα για να πλήξει τον (άμαχο) πληθυσμό", τόνισε.

Ερωτηθείς εάν το ΝΑΤΟ κάνει αρκετά, ο κ. Juppe απάντησε: "Δεν είναι αρκετό".

Χθες, οι Λίβυοι αντάρτες απέρριψαν το ειρηνευτικό σχέδιο της Αφρικανικής Ένωσης. O αρχηγός του Συμβουλίου των Ανταρτών δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, μετά τις συνομιλίες στη Βεγγάζη, ότι "η πρωτοβουλία της Αφρικανικής Ένωσης δεν περιλαμβάνει την αποχώρηση του Καντάφι και των υιών του από την πολιτική σκηνή της Λιβύης και για τον λόγο αυτόν κρίνεται παρωχημένη".

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης και Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, κ. Τζέικομπ Ζούμα, είχε ανακοινώσει ότι ο Καντάφι αποδέχτηκε την πρωτοβουλία και την κατάπαυση του πυρός. Δεν χρειάστηκαν όμως παρά λίγες ώρες για τη διάψευσή του, όταν δυνάμεις του Καντάφι εισέβαλαν στην πόλη Μισράτα.

Το σχέδιο προέβλεπε άμεση κατάπαυση του πυρός, ανεμπόδιστη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, προστασία των ξένων υπηκόων και έναρξη διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης του Μ. Καντάφι και των ανταρτών για πολιτική συμφωνία.

Αρνητικοί απέναντι στο σχέδιο εμφανίστηκαν και οι ηγέτες των δυτικών χωρών επειδή δεν περιελάμβανε την απομάκρυνση του Καντάφι.

Στις ΗΠΑ, η υπουργός Εξωτερικών, κ. Χίλαρι Κλίντον, ανέφερε ότι "οι ΗΠΑ επιθυμούν την αποχώρηση του Καντάφι από την εξουσία και από τη Λιβύη", αλλά δεν έκανε κάποιο σχόλιο για το σχέδιο της Αφρικανικής Ένωσης.


Εν τω μεταξύ, ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε πως θα ανοίξει γραφεία στην Τρίπολη και θα στείλει ομάδα στη Μισράτα για να βοηθήσει τους αμάχους που έχουν παγιδευτεί από τις μάχες. Ωστόσο, ένας από τους υπουργούς του Καντάφι προειδοποίησε πως οποιαδήποτε επιχείρηση βοήθειας που θα περιλαμβάνει ξένα στρατεύματα θα θεωρηθεί κήρυξη πολέμου.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v