Και οι fund managers ανησυχούν για την ανάπτυξη

Παρά τις ανησυχίες για τα μακροοικονομικά στοιχεία οι επενδυτές εμφανίζονται θετικοί απέναντι στις μετοχές, ιδίως των αναπτυσσόμενων αγορών, σύμφωνα με την έρευνα της Merrill Lynch. Επιφυλακτικοί στην αγορά της Ιαπωνίας.

Και οι fund managers ανησυχούν για την ανάπτυξη
Παρά τις ανησυχίες για τα μακροοικονομικά στοιχεία οι επενδυτές εμφανίζονται θετικοί απέναντι στις μετοχές, ιδίως των αναπτυσσόμενων αγορών, σύμφωνα με την έρευνα της Bank of America Merrill Lynch, ενώ -όπως ήταν αναμενόμενο- εκφράζουν επιφυλάξεις για την αγορά της Ιαπωνίας.

Η μηνιαία έκθεση καταδεικνύει ότι οι επενδυτές μείωσαν τα ανοίγματα σε ρευστό και αύξησαν την ιδιοκτησία μετοχών, καθώς τα πραγματικά επιτόκια παραμένουν χαμηλά.

Σύμφωνα με την έρευνα οι μετοχές των αναπτυσσόμενων αγορών σημείωσαν την μεγαλύτερη αύξηση στις προτιμήσεις των διεθνών διαχειριστών.

Το 11% των ερωτηθέντων δηλώνουν θέσεις overweight σε ρευστότητα, χαμηλότερα από 18% τον προηγούμενο μήνα. Αντίστοιχα 50% δηλώνει overweight για μετοχές, υψηλότερα από 45% τον προηγούμενο μήνα.

Το 22% των manager που ερωτήθηκαν δήλωσαν overweight για μετοχές αναπτυσσόμενων αγορών.

Το ποσοστό των ερωτηθέντων που πιστεύουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα ενισχυθεί τους επόμενους 12 μήνες έχει διολισθήσει στο 27% από καθαρό ποσοστό 58% τον Φεβρουάριο.

Υπάρχει ακόμα αυξανόμενη ανησυχία για τα εταιρικά κέρδη, καθώς η έρευνα έδειξε ότι μόνο το 19% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι τα εταιρικά κέρδη θα βελτιωθούν τον επόμενο χρόνο, σε αντίθεση με 32% το Μάρτιο.

“Οι κεντρικές τράπεζες έχουν επιτύχει την τροφοδότηση της αγοράς με ρευστό, αλλά οι επενδυτές είναι διχασμένοι για το εάν έχουν επιτύχει πραγματική οικονομική ανάπτυξη” ανέφερε στην έκθεση ο κ. Gary Baker, επικεφαλής της στρατηγικής για την αγορά της Ευρώπης στην τράπεζα Merill Lynch.

O κ. Michael Hartnett, επικεφαλής στρατηγικής για την παγκόσμια αγορά, ανέφερε ότι “οι επενδυτές είναι επιφυλακτικά overweight απέναντι στις μετοχές. O συνδυασμός μηδενικών επιτοκίων και αυξανόμενου πληθωρισμού τους καθιστά ανήσυχους απέναντι στις μετοχές και το χρήμα.”

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης τον αντίκτυπο της ιαπωνικής κρίσης στην επενδυτική ψυχολογία.

Oι διεθνείς διαχειριστές είναι ισόποσα μοιρασμένοι έναντι της Ιαπωνίας, ανάμεσα σε αυτούς που πιστεύουν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί και αυτούς που πιστεύουν ότι δεν γνωρίσει ύφεση. Σε διεθνές επίπεδο οι managers μειώνουν την έκθεση σε ιαπωνικές μετοχές.

Το 18% των ερωτηθέντων δήλωσαν underweight για ιαπωνικές μετοχές αυτόν τον μήνα, σε αντίθεση με 8% overweight τον Μάρτιο. Ένας στους έξι ερωτηθέντες είναι “επιθετικά underweight” στις ιαπωνικές μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v