Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Συγγνώμη" από την Tepco για τη Φουκουσίμα

Συγγνώμη ζήτησε ο πρόεδρος της Tepco για την πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα και διαβεβαίωσε ότι θα δοθούν αποζημιώσεις. Εξετάζονται προτάσεις για τον παροπλισμό του εργοστασίου, που όμως θα διαρκέσει κάποιες δεκαετίες.

Συγγνώμη από την Tepco για τη Φουκουσίμα
Συγγνώμη ζήτησε και από τα γειτονικά κράτη της Ιαπωνίας ο κ. Masataka Shimizu, πρόεδρος της Tepco, της εταιρίας που διαχειρίζεται το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στη Φουκουσίμα, σε συνέντευξη Τύπου, έναν μήνα μετά το χτύπημα του εγκέλαδου και αφού η σοβαρότητα της κρίσης αναθεωρήθηκε στα ίδια επίπεδα με αυτήν στο Τσέρνομπιλ.

"Η μεγαλύτερή μου ευθύνη είναι να επιλύσω την κατάσταση στο εργοστάσιο Fukushima Daiichi, να στηρίξω πλήρως τους ανθρώπους που εγκατέλειψαν τις εστίες τους και να εξασφαλίσω ότι θα παρέχουμε ηλεκτρική ενέργεια ώστε να καλυφθεί το κενό παραγωγής το συντομότερο δυνατό", δήλωσε και συμπλήρωσε: "Κατά συνέπεια, δεν είμαι σε θέση να σχολιάσω το εάν θα παραιτηθώ ή όχι".

Ο ίδιος δήλωσε πως η Tepco προετοιμάζει σχέδια για την αποζημίωση όσων επλήγησαν από την κρίση. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ακόμα τίποτα δεν έχει αποφασιστεί και δήλωσε ότι το θέμα των αποζημιώσεων θα αποφασιστεί κατόπιν συζητήσεων με την ιαπωνική κυβέρνηση. Τόνισε, επίσης, πως τα στελέχη της εταιρίας έχουν υποστεί μειώσεις αποδοχών λόγω της πυρηνικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας των ΗΠΑ, κ. Gregory Jaczko, η κατάσταση στη Φουκουσίμα "προς το παρόν είναι στάσιμη". «Παρ' όλα αυτά, δεν είναι ακόμη σταθερή", δηλώνει και συμπληρώνει πως μπορεί να παρουσιαστούν σημαντικά επιπλέον προβλήματα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης του Τόκιο, κ. Yukio Edano, προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί θάνατος από ραδιενέργεια και έχουν μολυνθεί με μικρές ποσότητες ραδιενέργειας 21 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Η Hitachi και η General Electric παρουσίασαν σχέδιο για τον παροπλισμό του εργοστασίου της Φουκουσίμα. Η πρόταση στην οποία εμπλέκονται επίσης η Exelon Corp. και η Bechtel Corp. κατατέθηκε στις 8 Απριλίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Yuichi Izumisawa, ο εκπρόσωπος της Hitachi, και αναμεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

"Η αξία μιας τέτοιας συμφωνίας δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη, αλλά θα πρόκειται για συμβόλαια μεγάλης αξίας, δεδομένου ότι θα χρειαστούν δεκαετίες για να ολοκληρωθεί ο παροπλισμός του εργοστασίου", δήλωσε ο κ. Yuichi Ishida, αναλυτής της Mizuho Investors Securities και συμπλήρωσε: "Δεν πρόκειται για έναν συνηθισμένο παροπλισμό εργοστασίου".

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Tepco, στη συνέντευξη Τύπου, δήλωσε πως δεν έχει ακόμη αποφασιστεί τι θα γίνει με τους αντιδραστήρες 5 και 6. "Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση το συντομότερο δυνατό και να κάνουμε ό,τι καλύτερο για να ψύξουμε τους αντιδραστήρες και να αποφύγουμε την εξάπλωση ραδιενεργών ουσιών, είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v