ΕΕ: "Kαμπάνα" 310 εκ. σε Unilever, P&G

Βαριά καμπάνα συνολικού ύψους 315 εκατ. ευρώ σε Unilever και Procter & Gamble επέβαλε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για σύσταση καρτέλ σε 8 χώρες, εκ των οποίων και η Ελλάδα.

ΕΕ: Kαμπάνα 310 εκ. σε Unilever, P&G
Βαριά καμπάνα συνολικού ύψους 315,2 εκατ. ευρώ στη Unilever και στην Procter & Gamble επέβαλε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Το πρόστιμο επιβλήθηκε για τις πρακτικές χειραγώγησης των τιμών σε απορρυπαντικά προϊόντα που ακολουθούσαν οι συγκεκριμένες εταιρίες σε 8 χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επέβαλε πρόστιμο στη γερμανική Henkel γιατί ήταν η πρώτη που παρείχε πληροφορίες για τη λειτουργία του καρτέλ.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας διακανονισμού, η Ε.Ε. μείωσε τα πρόστιμα κατά 10% σε αντάλλαγμα με την παραδοχή των εταιριών ότι συμμετείχαν στη σύσταση καρτέλ. "Με την παραδοχή της συμμετοχής τους στο καρτέλ, οι εταιρίες συμβάλλουν στη γρήγορη ολοκλήρωση της έρευνας από την Επιτροπή", δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού κ. Joaquin Almunia.

Συγκεκριμένα, στη Unilever επιβλήθηκε πρόστιμο 104 εκατ. ευρώ, ενώ η "καμπάνα" για την Procter & Gamble ανέρχεται στα 211,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η Κομισιόν, το καρτέλ λειτουργούσε στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στην Ολλανδία την περίοδο 2002 - 2005.

Επισημαίνεται ότι οι ευρωπαϊκές αρχές είχαν πραγματοποιήσει τον Ιούνιο του 2008 επιδρομή στα γραφεία των τριών εταιριών, στο πλαίσιο έρευνας για χειραγώγηση των τιμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v