Γερουσία των ΗΠΑ εναντίον Goldman Sachs

Έκθεση της Γερουσίας των ΗΠΑ κατηγορεί την Goldman Sachs για παραπλάνηση των πελατών της και χειραγώγηση των αγορών και καλεί τη SEC και το υπουργείο Δικαιοσύνης να επιληφθούν του θέματος με νέες έρευνες.

Γερουσία των ΗΠΑ εναντίον Goldman Sachs
Καταπέλτης για την Goldman Sachs είναι έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας, η οποία κατηγορεί τον χρηματοοικονομικό όμιλο για παραπλάνηση των πελατών του και για χειραγώγηση των αγορών. Ο κ. Carl Levin, της Μόνιμης Επιτροπής Ερευνών της Γερουσίας των ΗΠΑ, παρουσίασε έκθεση 639 σελίδων που βασίστηκε στην αναθεώρηση δεκάδων εκατομμυρίων εγγράφων και αποτελεί πόρισμα διετούς έρευνας. "Κατά την κρίση μου, η Goldman σαφέστατα παραπλάνησε τόσο τους πελάτες της όσο και το Κογκρέσο", δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Levin.

Η έκθεση της Γερουσίας για την Goldman Sachs είναι πολύ πιο επικριτική από τα πορίσματα της Επιτροπής Διερεύνησης της Χρηματοοικονομικής Κρίσης, "η οποία δεν παρουσίασε τίποτε σημαντικό", όπως κρίνει ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής κ. Tom Coburn.

Η έκθεση της επιτροπής αναφέρεται κυρίως στις τοποθετήσεις της Goldman Sachs σε πολύπλοκους τίτλους ενυπόθηκων δανείων και καλεί την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να εξετάσουν τις κατηγορίες που διατυπώνει η Γερουσία εναντίον της Goldman Sachs. Τα πορίσματα της έκθεσης της Γερουσίας ήδη μεταβιβάζονται και στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο κ. Levin ζητά επίσης από τις αρμόδιες αρχές να εξετάσουν εάν θα πρέπει να κατηγορηθεί για ψευδορκία ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman, κ. Lloyd Blankfein, όπως και άλλα από τα μεγάλα στελέχη που την τελευταία διετία κατέθεσαν σε αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου για τη χρηματοοικονομική κρίση.

Η ίδια η Goldman Sachs απορρίπτει τις κατηγορίες. "Η κατάθεσή μας στο Κογκρέσο ήταν αληθής και ακριβής και αυτό επιβεβαιώνεται από την ίδια την έκθεση της επιτροπής", αναφέρει η δήλωση της Goldman Sachs.

Παρά ταύτα, η έκθεση της επιτροπής της Γερουσίας επιρρίπτει μεγάλο μέρος των ευθυνών για τη χρηματοοικονομική κρίση και στους κανόνες-νόμους που διέπουν το χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας. "Ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση πρέπει να αναζητηθούν παντού: από τους αξιωματούχους σε ομοσπονδιακό επίπεδο οι οποίοι έκαναν τα στραβά μάτια, τους τραπεζίτες της Wall Street, που άφησαν ανεξέλεγκτη την απληστία τους, και τα μέλη του Κογκρέσου, τα οποία δεν παρείχαν σωστή επίβλεψη", αναφέρει ο κ. Tom Coburn.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v