Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιβύη: Βομβαρδισμοί στην Τρίπολη

Επιθέσεις από αεροπλάνα του ΝΑΤΟ σημειώθηκαν την Πέμπτη στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη. Συνάντηση υπουργών ΝΑΤΟ στο Βερολίνο. Συζητήσεις για αποτελεσματικότητα επιχειρήσεων. Πιέσεις για πιο ενεργό ρόλο των ΗΠΑ.

Λιβύη: Βομβαρδισμοί στην Τρίπολη
Επιθέσεις από αεροπλάνα του ΝΑΤΟ σημειώθηκαν την Πέμπτη στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, μεταδίδει το πρακτορείο του Reuters.

Ανταποκριτές του Reuters μετέδωσαν ότι άκουσαν τέσσερεις εκρήξεις και είδαν καπνούς να βγαίνουν από τα νοτιοανατολικά της πόλης. Ακούστηκαν επίσης αντιαεροπορικά πυρά, πριν και μετά τις εκρήξεις.

Ένας φωτογράφος του Reuters ανέφερε ότι είδε ένα αεροπλάνο να περνά από πάνω του λίγα λεπτά πριν ακούσει μια μεγάλη έκρηξη . Ένας άλλος ανταποκριτής ανέφερε ότι είδε καπνό να βγαίνει από τα νοτιοανατολικά της πόλης μετά από τέσσερεις δυνατές εκρήξεις.

Σύμφωνα με άλλη μαρτυρία στο Reuters, νωρίτερα την Πέμπτη, κυβερνητικές δυνάμεις έριξαν αντιαεροπορικά πυρά σε πολεμικά αεροπλάνα του ΝΑΤΟ από θέσεις στο κέντρο της Τρίπολης.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Λιβύης από τις επιθέσεις σκοτώθηκε άμαχος πληθυσμός.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μούσσα Ιμπραήμ δήλωσε στο Reuters ότι “Κάποιοι πολίτες σκοτώθηκαν στην Τρίππλη. Γνωρίζω ότι τρεις άνθρωποι που περνούσαν από σημείο ελέγχου σκοτώθηκαν ακαριαία.”

Βομβαδρισμοί σημειώθηκαν και σε περιοχή δυτικά της Τρίπολης."Η περιοχή της Αλ- Ασσάχ χτυπήθηκε πριν από λίγο από βομβαρδισμούς των ανταρτών και των αποικιοκρατικών δυνάμεων" μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα μέλη του ΝΑΤΟ, σε συνάντηση των υπουργών των χωρών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο.

Οι υπουργοί εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία καλούν τον Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία και απαιτούν από τις δυνάμεις του να σταματήσουν τις επιθέσεις σε αμάχους και να υποχωρήσουν στις βάσεις τους. Ζητούν επίσης την απελευθέρωση όλων των περιοχών που έχουν καταλάβει με την βία, σημειώνοντας 12 πόλεις σε όλη την χώρα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών βρέθηκε το ζήτημα της αποτελεσματικότητας των συμμαχικών επιθέσεων, ύστερα από τις παρατηρήσεις της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας για τα κενά των επιχειρήσεων.

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας υποστήριξε τις προηγούμενες μέρες ότι οι επιθέσεις του Καντάφι δεν θα σταματήσουν χωρίς την συμμετοχή των ΗΠΑ σε επιθέσεις εναντίον αρμάτων των δυνάμεων του.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε στην συνάντηση στο Βερολίνο ότι η συμμαχία πρέπει να διατηρήσει τον στόχο της ενάντια στο Μουαμάρ Καντάφι, αλλά δεν έκανε συγκεκριμένη αναφορά για το αν οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να εμπλακούν εκ νέου σε αεροπορικές επιθέσεις.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τα παράπονα της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας είναι αβάσιμα και ότι οι διοικητές του ΝΑΤΟ δεν έχουν ζητήσει περαιτέρω ενισχύσεις.

“Όσον αφορά το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, έχουμε όλες τις δυνάμεις που χρειαζόμαστε” ανέφερε αξιωματούχος των ΗΠΑ. “Αν οι διοικητές θεωρήσουν ότι χρειάζονται περισσότερα μέσα, θα τα ζητήσουν” πρόσθεσε.

Η Ισπανία απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε επιθέσεις χερσαίων στόχων. Η Ιταλία από την πλευρά της υποστήριξε ότι χρειάζεται πειστικά επιχειρήματα για να λάβει μια τέτοια απόφαση.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ρασμούσσεν ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ότι οι υπουργοί των χωρών του ΝΑΤΟ έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν “όλα τα απαραίτητα μέσα” για την υποστήριξη της επιχείρησης και την “διατήρηση ενός υψηλού επιχειρησιακού ρυθμού ενάντια σε νόμιμους στόχους”.

Ανέφερε επίσης ότι δεν έχει δεχθεί συγκεκριμένα αιτήματα για περισσότερα αεροπλάνα
αλλά “ενδείξεις που του δίνουν ελπίδα”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v