Τούρμπο η κινεζική οικονομία

Νέες περιοριστικές κινήσεις στην νομισματική πολιτική, αναμένουν πλέον αναλυτές και επενδυτές στην Κίνα μετά την νέα εκτίναξη του ΑΕΠ, αλλά και του πληθωρισμού σε υψηλό 32 μηνών.

Τούρμπο η κινεζική οικονομία
Με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών αναπτύχθηκε η κινεζική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του έτους ενώ ο πληθωρισμός στην δεύτερη οικονομία του πλανήτη ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο 32 μηνών.

Συγκεκριμένα, το κινεζικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 9,7% σε ετήσια βάση και 2,2% σε τριμηνιαία βάση. Οι αναλυτές προέβλεπαν ανάπτυξη κατά 9,4%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε τον Μάρτιο κατά 5,4% σε ετήσια βάση που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008, ενώ σε μηνιαία βάση μειώθηκε κατά 0,2%. Οι αναλυτές, βάσει δημοσκόπησης του Bloomberg, προέβλεπαν πληθωρισμό στο 5,2%

Μετά από αυτά τα στοιχεία, αναλυτές και επενδυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση του Πεκίνου και η κεντρική τράπεζα της χώρας θα συνεχίσουν ακάθεκτα στην σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για την χαλιναγώγηση των πληθωριστικών πιέσεων και για να επιτευχθεί η ομαλή προσγείωση της κινεζικής οικονομίας.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας από τον προηγούμενο Οκτώβριο έχει προχωρήσει σε 4 αυξήσεις επιτοκίων ενώ έχει ενισχύσει τον λόγο υποχρεωτικών τραπεζικών αποθεμάτων σε επίπεδα ρεκόρ, στο 20%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v