Moody΄s: Υποβάθμιση Ιρλανδίας κατά 2 βαθμίδες

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ιρλανδίας κατά 2 βαθμίδες, σε "ΒΑΑ3" από "ΒΑΑ1" προηγουμένως, προχώρησε η Moody's, διατηρώντας αρνητικό το outlook.

Moody΄s: Υποβάθμιση Ιρλανδίας κατά 2 βαθμίδες
Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ιρλανδίας κατά δύο βαθμίδες, σε "ΒΑΑ3" από "ΒΑΑ1" προηγουμένως, προχώρησε η Moody's, διατηρώντας αρνητικό το outlook.

Ο οίκος αξιολόγησης εξηγεί πως η υποβάθμιση αποδίδεται στην περαιτέρω δημοσιονομική αποδυνάμωση της ιρλανδικής κυβέρνησης και στην αβεβαιότητα που επικρατεί ως προς το εάν η Ιρλανδία θα μπορέσει να πάρει κεφάλαια στήριξης από τον νέο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ο οποίος έχει θέσει δημοσιονομικές προϋποθέσεις για τη στήριξη των μελών της ευρωζώνης.

Επίσης, η Moody's αναφέρει πως το πρόγραμμα λιτότητας πλήττει την εγχώρια ζήτηση της Ιρλανδίας και ότι το κλίμα επιδεινώνεται περαιτέρω από την πολιτική αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Moody's υποβαθμίζει επιπλέον τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Ιρλανδίας στο 0,4% για το 2011 και στο 1,5% για το 2012.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο αντιπρόεδρος της Moody's, κ. Dietmar Hornung, δήλωσε πως η πιθανότητα να χρειαστεί η Ιρλανδία να αναδιαρθρώσει το χρέος της είναι "πολύ μακρινή". "Δεν το βλέπουμε ως εύλογο σενάριο", τόνισε, συμπληρώνοντας ότι "προφανώς η δυναμική του χρέους δεν είναι ευνοϊκή στην παρούσα φάση, όμως εκτιμούμε πως είναι βιώσιμη. Υπάρχουν ωστόσο προκλήσεις και γι' αυτό προχωρήσαμε σήμερα στην υποβάθμιση".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v