Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιαπωνία: Σε 9 μήνες θα ψυχθούν οι αντιδραστήρες

Επτά στους δέκα Ιάπωνες ζητούν απομάκρυνση του πρωθυπουργού Ναότο Καν χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την αντιμετώπιση της κρίσης. Η Tepco αποκαλύπτει πως θα χρειαστούν 9 μήνες για την ψύξη των αντιδραστήρων.

Ιαπωνία: Σε 9 μήνες θα ψυχθούν οι αντιδραστήρες
Στα πρόθυρα πολιτικής κρίσης βρίσκεται η Ιαπωνία καθώς η διαχειρίστρια εταιρία Tepco του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα παραδέχεται ότι θα χρειαστούν 9 μήνες για να ψυχθούν οι κατεστραμμένοι αντιδραστήρες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, επτά στους δέκα Ιάπωνες ζητούν αλλαγή του πρωθυπουργού αλλά και την επιβολή ειδικού φόρου για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον καταστροφικό σεισμό της 11ης Μαρτίου. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση χαρακτηρίζει απαράδεκτο τον χειρισμό από την κυβέρνηση τόσο της κατάστασης όσο και της πυρηνικής κρίσης στη Φουκουσίμα.

Στις τοπικές εκλογές, το Δημοκρατικό Κόμμα του Ναότο Καν έχασε 70 έδρες και η πλειοψηφία των Ιαπώνων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας "Nikkei" επιθυμεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη σύμπραξη του Δημοκρατικού Κόμματος και του Φιλελεύθερου. Ωστόσο, το Φιλελεύθερο Κόμμα αρνείται την πολιτική σύμπραξη και καλεί τον Ναότο Καν να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία.

Εν τω μεταξύ, η Tepco παρουσίασε τον... οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης, δηλώνοντας ότι θα χρειαστούν τρεις μήνες για να αρχίσουν να μειώνονται τα επίπεδα ραδιενέργειας και περίπου εννέα για να ψυχθούν οι αντιδραστήρες του εργοστασίου. Το πρωί της Κυριακής, η Tepco έστειλε για πρώτη φορά δύο τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ στον αντιδραστήρα 3 για να καταγράψουν δεδομένα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί μέσα στα κτίρια, καθώς λόγω των υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας κανείς δεν έχει κατορθώσει να εισέλθει.

Εν τω μεταξύ, στο Τόκιο βρίσκεται και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Χίλαρι Κλίντον, η οποία επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στην Ιαπωνία.

"Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της Ιαπωνίας να εμφανίσει τους ερχόμενους μήνες την αντοχή που όλοι διαπιστώσαμε στη διάρκεια της κρίσης, και ενώ ανακαταλαμβάνει την πολύ σημαντική θέση της στον κόσμο", δήλωσε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό Ναότο Καν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v