Ουγγαρία: Το νέο Σύνταγμα προκαλεί αντιδρασεις

Οξείες αντιδράσεις από όλες τις πλευρές πλην της κυβερνητικής συναντά το πρώτο σύνταγμα της Ουγγαρίας από το 1989, το οποίο εν ονόματι της οικονομικής ανάκαμψης επιφέρει σειρά θεσμικών μετατροπών αμφίβολης δημοκρατικότητας.  

Ουγγαρία: Το νέο Σύνταγμα προκαλεί αντιδρασεις
Οξείες αντιδράσεις από όλες τις πλευρές πλην της κυβερνητικής συναντά το νέο σύνταγμα της Ουγγαρίας το οποίο ψηφίστηκε χθες αποκλειστικά από την κεντροδεξιά Κυβέρνηση Συνασπισμού Fidesz.

Όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, το νέο σύνταγμα της χώρας- το πρώτο μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, περιέχει σωρεία αλλαγών και δημοκρατικών εκτροπών που υιοθετήθηκαν εν ονόματι της ανάγκης οικονομικής ανόρθωσης της χώρας.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ίδιο το Σύνταγμα ορίζει πως «οι περιορισμοί στο σύνταγμα θα πάψουν να ισχύουν μόνον όταν το επίπεδο του δημόσιου χρέους υποχωρήσει κάτω του 50% του ΑΕΠ, από 80% που είναι σήμερα».

Χαρακτηριστικό είναι ακόμη ότι οι πράσινοι και οι σοσιαλιστές μποϋκόταραν της διαδικασία, ενώ ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Λάσλο Σόλιομ, χαρακτήρισε το Σύνταγμα «οδυνηρό κυνισμό».

Το νέο σύνταγμα περιορίζει σημαντικά τις εξουσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας- του σημαντικότερου θεσμικού «αντίβαρου» στην κυβέρνηση- σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό και τα θέματα φορολογικής πολιτικής, ενώ δίνει το δικαίωμα στην Κυβέρνηση να διαλύει τη Βουλή εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα επίσης με άλλες διατάξεις του νέου Συντάγματος προβλέπει ακόμη την ισόβια φυλάκιση χωρίς αναστολή για περιπτώσεις βίαιων εγκλημάτων, ενώ ορίζει ότι άξιοι κοινωνικής ασφάλισης θα είναι όσοι «αναπτύσσουν δραστηριότητα χρήσιμη για την κοινωνία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v