Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιβύη: Αποστολή Βρετανών αξιωματικών

Βρετανοί αξιωματικοί θα εγκατασταθούν στην Λιβύη για την καθοδήγηση των ανταρτών, δήλωσε o ΥΠΕΞ της Μ. Βρετανίας. O Γάλλος ομόλογος του απέκλεισε την αποστολή γάλλων στρατιωτών. Ανοίγει ανθρωπιστικό διάδρομο ο ΟΗΕ.

Λιβύη: Αποστολή Βρετανών αξιωματικών
Βρετανοί αξιωματικοί θα εγκατασταθούν στην Λιβύη για την καθοδήγηση των ανταρτών σε τεχνικά και διοικητικά ζητήματα, δήλωσε o υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας William Hague, σύμφωνα το BBC.

O κ Hague ανέφερε ότι η ομάδα των βρετανών αξιωματικών θα εγκατασταθεί στο προπύργιο των ανταρτών, την Βεγγάζη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας κατέστησε σαφές ότι οι απεσταλμένοι του βρετανικού στρατού δεν θα εμπλακούν σε στρατιωτικές μάχες. Πρόσθεσε επίσης ότι η κίνηση αυτή είναι σύμφωνη με το ψήφισμα του ΟΗΕ.

“Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε ότι θα κινηθούμε γρήγορα για να επεκτείνουμε την ομάδα μας στην Βεγγάζη με την προσθήκη μιας συμβουλευτικής ομάδας στρατιωτικών. Η ομάδα θα επανδρωθεί από έμπειρους βρετανούς αξιωματικούς” ανέφερε ο κ Ηague

Σύμφωνα με τον κ Ηague η ομάδα αυτή θα συμβουλεύσει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Λιβύης για το πώς θα βελτιώσουν τις επιχειρησιακές τους δομές, τις επικοινωνίες και την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ."

Ο κ Ηague πρόσθεσε ότι στην αποστολή αυτή η Μ. Βρετανία θα συνεργαστεί με άλλες ξένες δυνάμεις.

Σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή η Γαλλία έχει ένα στρατιώτη στο κέντρο επιχειρήσεων των ανταρτών, αναφέρει το πρακτορείο AFP.

Ωστόσο, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών διέψευσε ότι υπάρχουν Γάλλοι στρατιώτες στο έδαφος της Λιβύης. Eξέφρασε μάλιστα την πλήρη αντίθεση του με την αποστολή γάλλων στρατιωτών σε χερσαίες επιχειρήσεις στην Λιβύη.

Ο κ Juppe δήλωσε ότι είναι ευθύνη των Λίβυων ανταρτών να καθοδηγήσουν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ.

Εν τω μεταξύ, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι άρχισε την προώθηση τροφίμων στις πόλεις της δυτικής Λιβύης μέσα από ένα νέο “ανθρωπιστικό διάδρομο”, μεταδίδει το Reuters.

Το φαγητό θα δοθεί κυρίως σε γυναίκες και παιδιά στην Τρίπολη, την Ζιντάν, την Γιεφρίν, την Ναλούτ, την Μέζντα, την Αλ Ρέιμπα και την Αλ Ζαουίγια.

Σημειώνεται ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα για την παροχή φαγητού στους φτωχούς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, δημιουργώντας σοβαρές ελλείψεις στις αδύναμες ομάδες του πληθυσμού.

“Το σύστημα δεν λειτουργεί κανονικά. Υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια σε όλες τις περιοχές της χώρας. Το καθήκον μας είναι να βοηθήσουμε όλους τους πολίτες που χρειάζονται βοήθεια ανεξάρτητα από το ποιοι είναι και που είναι”  δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v