Ελβετία: Προς φορολόγηση των μυστικών καταθέσεων

Σαρωτικές αλλαγές προοιωνίζεται η πρόθεση της Ελβετίας να φορολογήσει τις μυστικές καταθέσεις των Ευρωπαίων που έχουν καταφύγει στον φορολογικό παράδεισο των ελβετικών τραπεζών. Διατηρείται ωστόσο το τραπεζικό απόρρητο.

Ελβετία: Προς φορολόγηση των μυστικών καταθέσεων
Σαρωτικές αλλαγές αναμένονται για το ελβετικό τραπεζικό σύστημα και όχι μόνο, καθώς η κυβέρνηση της Ελβετίας φέρεται να αποφασίζει τη φορολόγηση των μυστικών καταθέσεων, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπει το τραπεζικό απόρρητο.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των "New York Times", η Ελβετία, προκειμένου να βελτιώσει τις σχέσεις της με τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς εταίρους της και μετά τα πρόστιμα-μαμούθ που έχουν επιβληθεί σε ορισμένες ελβετικές τράπεζες για συνέργεια σε φοροδιαφυγή, προτείνει αλλαγή των τραπεζικών της κανόνων. Βάσει της πρότασης που έχει τεθεί επί τάπητος, τα ονόματα και τα ποσά των καταθέσεων των Ευρωπαίων θα εξακολουθήσουν να είναι μυστικά, αλλά θα φορολογούνται με ευθύνη της ελβετικής τράπεζας. Τα έσοδα από φορολογία θα αποδίδονται στη χώρα καταγωγής του... ανώνυμου καταθέτη.

"Πρόκειται για μία τεράστια αλλαγή για την ελβετική αγορά", δηλώνει στους "New York Times" ο κ. Andrio Orler, ειδικός επί φορολογικών θεμάτων της δικηγορικής εταιρίας Tavernier Tschanz με έδρα στη Γενεύη και συμπληρώνει: "Είναι μία προσπάθεια να διατηρηθεί το τραπεζικό απόρρητο, αλλά με παράλληλη συμμόρφωση στους διεθνείς κανόνες και ανταπόκριση στις πιέσεις των δυτικών εταίρων".

Βάσει του δημοσιεύματος, η Ελβετία σκοπεύει να υπογράψει τις σχετικές συνθήκες μέχρι το καλοκαίρι με τη Γερμανία και τη Βρετανία. "Αναμένεται να ακολουθήσουν η Γαλλία και η Ιταλία". Και ενώ μία τέτοια πρόταση έχει πολλά ανοιχτά ερωτήματα, "για τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Βρετανίας φαίνεται πως ένα είναι το βασικό επιχείρημα: καλύτερα να υπάρχει μία σταθερή ροή εσόδων -το ύψος της οποίας παραμένει αδιευκρίνιστο-, παρά μία αλυσίδα χρονοβόρων δικαστικών κινήσεων" εναντίον τραπεζών όπως αναφέρουν οι "NYT".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v