Εντείνεται το ισλαμικό ντόμινο

Συριακά στρατεύματα και άρματα μάχης κατέκλεισαν την Deraa, ενώ η Συρία έκλεισε όλα τα συνοριακά περάσματά της προς την Ιορδανία. Κυρώσεις εξετάζουν οι ΗΠΑ και εκκενώνουν την πρεσβεία στην Δαμασκό.

Εντείνεται το ισλαμικό ντόμινο
Συριακά στρατεύματα και άρματα μάχης κατέκλεισαν την Deraa χθες, σε μια προσπάθεια να καταπνίξουν την αντίσταση στην πόλη, από όπου ξεκίνησε και η εξέγερση κατά της 11χρονης κυριαρχίας του προέδρου Bashar al-Assad.

Το πρακτορείο Al Arabiya κάνει λόγο για 38 νεκρούς τις τελευταίες ημέρες, ενώ η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Sawasiah δηλώνει πως οι αρχές έχουν συλλάβει περίπου 500 άτομα.  Παράλληλα, η Ουάσικγτον αποφάσισε την απομάκρυνση των εργαζομένων της αμερικανικής πρεσβείας και καλεί για στοχευμένες κυρώσεις, γεγονός που αποτελεί πλήρη στροφή στην εξωτερική πολιτική Ομπάμα.

Εν τω μεταξύ, όπως γνωστοποίησαν αξιωματούχοι, μετά την ανάπτυξη αρμάτων μάχης στην νότια συνοριακή πόλη Deraa, η Συρία προχώρησε στο κλείσιμο όλων των επίγειων συνοριακών περασμάτων της με την γειτονική Ιορδανία.

Ανώτατη διπλωματική πηγή στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας επιβεβαίωσε ότι έκλεισαν από την μεριά της Συρίας τα δυο κύρια περάσματα στην Deraa και τη Nassib, ενώ άλλος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι «ο χρονισμός σχετίζεται με αυτό που φαίνεται να είναι μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση ασφαλείας που εκτυλίσσεται αυτήν την ώρα».

Ακτιβιστές δηλώνουν ότι τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι είδε πτώματα στον δρόμο κοντά στο κύριο τέμενος της περιοχής, μετά την απόβαση εκατοντάδων στρατιωτών στην Deraa. Άλλος ακτιβιστής δήλωσε πως οι δυνάμεις ασφαλείας, που επίσης έχουν κατακλίσει το προάστιο της Δαμασκούς, Douma, κάνουν «άγριο πόλεμο σχεδιασμένο να εξολοθρεύσει τους δημοκράτες της Συρίας».

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν σκοτώσει περισσότερους από 350 άμαχους από τότε που ξεκίνησαν οι εξεγέρσεις στην Deraa, σύμφωνα με ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το ένα τρίτο των θυμάτων πυροβολήθηκε μέσα στις προηγούμενες τρεις ημέρες, καθώς κλιμακώνεται η επανάσταση κατά του Assad.

Σημειώνεται ότι ο Assad προχώρησε την Πέμπτη σε άρση της 48χρονης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ωστόσο οι ακτιβιστές δηλώνουν πως οι βιαιοπραγίες της επόμενης ημέρας, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 100 άνθρωποι κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα, δείχνουν πως ο Σύριος πρόεδρος δεν παίρνει στα σοβαρά τις εκκλήσεις για πολιτική ελευθερία.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συρίας, πέραν των επιχειρήσεων καταστολής στην Deraa και την Douma, ακτιβιστές δηλώνουν πως στρατιώτες πιστοί στον Assad πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον 13 άμαχους από την Κυριακή.

Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι ξένοι δημοσιογράφοι έχουν εκδιωχθεί από τη Συρία, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη την επιβεβαίωση της κατάστασης στη χώρα.

---"Στοχευμένες κυρώσεις" εξετάζουν οι ΗΠΑ

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε πως η κυβέρνηση Obama εξετάζει «στοχευμένες κυρώσεις» κατά της κυβέρνησης της Συρίας, ως απάντηση στην επιχείρηση καταστολής των διαδηλώσεων.

«Η κτηνώδης βία που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση της Συρίας κατά του λαού της είναι εντελώς οικτρή», δήλωσε ο κ. Tommy Vietor, συμπληρώνοντας ότι «οι ΗΠΑ επιδιώκουν σειρά πιθανών πολιτικών λύσεων, συμπεριλαμβανομένων των στοχευμένων κυρώσεων, ως απάντηση στην επιχείρηση καταστολής και για να καταστήσουν σαφές ότι αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη».

Αμερικανός αξιωματούχος είχε δηλώσει νωρίτερα πως μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων και η απαγόρευση επιχειρηματικών σχέσεων με τη Συρία. Επισημαίνεται πως οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Συρίας είχαν διακοπεί επί προέδρου Μπους, ο οποίος κατέταξε την Συρία στον Άξονα του Κακού.
 
Έκτοτε η Συρία έχει κατηγορηθεί για στενές σχέσεις με την Τεχεράνη και για στήριξη της Χεζμπολάχ. Το 2007, το Ισραήλ βομβάρδισε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα της Συρίας, υποστηρίζοντας ότι αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου αμυντικού προγράμαμτος. Ο πρόεδρος Ομπάμα ωστόσο, στην προσπάθεια μία συνεκτική προσέγγιση στην Μέση Ανατολή και για επίλυση της Αραβο-Ισραλινής διαμάχης, έκρινε πως η αποκατάσταση των σχέσεων με την Δαμασκό αποτελεί στρατηγική ανάγκη

---Καταδικαστική απόφαση από τον ΟΗΕ θέλουν 4 ευρωπαϊκές χώρες

Εν τω μεταξύ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Πορτογαλία πιέζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταδικάσει την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία, ενώ απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση της χώρας να επιδείξει συγκράτηση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του Συμβουλίου. Ωστόσο, παραμένει αδιευκρίνιστο το εάν η Ρωσία και η Κίνα θα στηρίξουν την ιδέα.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, οι τέσσερις χώρες της ΕΕ, που είναι μέλη του Συμβουλίου, έχουν ήδη κυκλοφορήσει σχέδιο ανακοίνωσης προς τις άλλες 11 χώρες μέλη, το οποίο στηρίζει την πρόταση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Ban Ki-moon για ανεξάρτητη έρευνα σε ότι αφορά τον θάνατο διαδηλωτών.

Οι ευρωπαίοι ελπίζουν πως μια καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα αυξήσει την πίεση στη Συρία ώστε να σταματήσει την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, όπως αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές.

Ρωσία και Κίνα, όμως, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θέλουν το Συμβούλιο να εμπλακεί σε μια ακόμα εσωτερική σύγκρουση, που θεωρούν ότι αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Συρίας. Το Συμβούλιο δεν έχει καταφέρει επίσης να συμφωνήσει σε δήλωση για την Υεμένη.

Παραιτείται ο πρόεδρος της Υεμένης - Θέμα ημερών η υπογραφή συμφωνίας

Ο πρόεδρος της Υεμένης, Ali Abdullah Saleh συμφώνησε τελικώς να παραιτηθεί από τη θέση του μετά από 32 χρόνια ηγεσίας σε μια προσπάθεια να τεθεί τέλος στις βίαιες ταραχές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα τους τελευταίους δυο μήνες, κατά τις οποίες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 200 διαδηλωτές.

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης αποδέχθηκε την συμφωνία, ενώ όπως δηλώνει στο Reuters, απεσταλμένος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, η τελική υπογραφή μπορεί να υλοποιηθεί εντός των επομένων ημερών. Όπως δήλωσε ο Mohammed Basindwa, ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου, μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες θα μεταβεί στην Υεμένη για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Όπως μετέδωσε το BBC, ο Saleh θα απομακρυνθεί απο την εξουσία με βάση ένα μεταβατικό πλάνο 30 ημερών που κατάρτισαν οι χώρες του Περσικού Κόλπου. Σε αντάλλαγμα, η συμφωνία αναφέρει ότι δεν θα ασκηθούν διώξεις στον κ. Saleh.

Ο πρόεδρος της χώρας θα παραδώσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο ένα μήνα μετά από σχετική συμφωνία που θα υπογραφεί με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Τη συμφωνία "χαιρέτισαν" οι ΗΠΑ, καλώντας όλα τα κόμματα να εφαρμόσουν την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v