Συρία: Εκατοντάδες παραιτήσεις στο κόμμα Μπαάθ

Στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου βρίσκεται πλέον η Συρία καθώς εκατοντάδες μέλη του κυβερνώντος κόμματος Μπαάθ υποβάλλουν ομαδικές παραιτήσεις, ενώ ο τραγικός απολογισμός ανέρχεται στα 450 άτομα. Διχασμένος ο ΟΗΕ.

Συρία: Εκατοντάδες παραιτήσεις στο κόμμα Μπαάθ
Στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου βρίσκεται πλέον η Συρία καθώς εκατοντάδες μέλη του κυβερνώντος κόμματος Μπαάθ υποβάλλουν ομαδικές παραιτήσεις, ενώ ο τραγικός απολογισμός από τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων ανέρχεται στα 450 άτομα.

Οι αναλυτές επισημαίνουν, παράλληλα, πως το κύμα εξεγέρσεων έχει ενδυναμωθεί και ότι, ενώ το αρχικό αίτημα ήταν οι μεταρρυθμίσεις, τώρα πια είναι η ανατροπή του καθεστώτος

Περισσότερα από 200 μέλη του κόμματος Μπαάθ, του Προέδρου Μασάρ αλ-Ασάντ από την περιοχή Ντεράα, υπέβαλαν ομαδικά την παραίτησή τους. "Με δεδομένη την αρνητική στάση από την ηγεσία του αραβικού σοσιαλιστικού κόμματος Μπαάθ ως προς τα τελευταία γεγονότα στη Συρία και στην Ντεράα και μετά τον θάνατο εκατοντάδων και τον τραυματισμό χιλιάδων από τα χέρια διαφόρων δυνάμεων ασφαλείας, υποβάλλουμε την ομαδική μας παραίτηση", αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των 200 μελών του κόμματος.

Την Τετάρτη παραιτήθηκαν 28 ακόμη μέλη του κόμματος από την πόλη Μπάνιας.

Παράλληλα, το πρακτορείο Reuters επικαλείται διπλωματικές πηγές, που αναφέρουν ότι και στους κόλπους του στρατού υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για όσα συμβαίνουν. Η πλειονότητα των στρατιωτών, άλλωστε, είναι σουνίτες μουσουλμάνοι, αλλά ακολουθούν εντολές από αξιωματούχους της μειονότητας Αλάουι, στην οποία ανήκει και ο ίδιος ο Πρόεδρος Ασάντ. "Οι μεγαλύτερες κηδείες έγιναν στη Συρία για στρατιώτες που αρνήθηκαν να υπακούσουν σε εντολές και να πυροβολήσουν διαδηλωτές", δηλώνει διπλωμάτης.

Έντονη ευρωπαϊκή κριτική...

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας κ. Στέφεν Ζάιμπερτ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει ενεργά οποιεσδήποτε κυρώσεις επιβάλλει στη Συρία η Ε.Ε. και πρόσθεσε ότι η χώρα του καταδικάζει απόλυτα την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Δαμασκό. Ο κ Ζάιμπερτ ανέφερε ακόμα ότι το Βερολίνο εξετάζει την ανάληψη πρωτοβουλίας για τον περιορισμό της μετακίνησης των ανώτερων αξιωματούχων της Συρίας στο εξωτερικό, τη δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων στο εξωτερικό και την κατάργηση κάθε οικονομικής υποστήριξης από την Ε.Ε.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Αντρέας Πέσκε δήλωσε ότι το Βερολίνο έχει ζητήσει την πραγματοποίηση συνάντησης στις Βρυξέλλες για τη συζήτηση των κυρώσεων που πρέπει να επιβάλει η Ε.Ε. στη Συρία.


Η Κομισιόν δήλωσε πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Η Γαλλία κάλεσε τον πρέσβη της Συρίας σε διάβημα διαμαρτυρίας για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, κίνηση την οποία ακολούθησαν η Βρετανία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Ιταλία.

Οι ΗΠΑ, που έχουν επιβάλει ένα περιορισμένο καθεστώς κυρώσεων στη Συρία από το 2004, εξετάζουν την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων.

...αλλά διχασμένο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Βαθύτατα διχασμένο εμφανίστηκε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίαζε με θέμα τις εξελίξεις στη Συρία, καθώς οι 15 χώρες-μέλη του απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία και να εγκρίνουν το κείμενο της Ε.Ε., που καταδίκαζε τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη χώρα.

Στο προσχέδιο του κειμένου που είχαν συντάξει οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Πορτογαλίας, αντιτέθηκαν αρκετές χώρες από τις 15 που συγκροτούν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Ρωσία, μόνιμο μέλος του συμβουλίου, επέμεινε ότι οι εξελίξεις στη Συρία δεν συνιστούν απειλή στη διεθνή ειρήνη. Η Κίνα και η Ινδία ζήτησαν την έναρξη πολιτικού διαλόγου και την επίτευξη ειρηνικής λύσης στην κρίση, ωστόσο καμία από τις δύο χώρες δεν καταδίκασε τη βία που ασκήθηκε ενάντια στους αντιφρονούντες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v