Οι Μουσουλμάνοι Αδελφοί καλούν σε διαδηλώσεις

Μανιφέστο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας καλεί τους Σύριους να κατέβουν στους δρόμους εναντίον του προέδρου Ασάντ. Φόβοι για νέο αιματοκύλισμα, ενώ συνεδριάζει και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Οι Μουσουλμάνοι Αδελφοί καλούν σε διαδηλώσεις
Εξαιρετικά κρίσιμη αποδεικνύεται η σημερινή Παρασκευή για τις εξελίξεις στην Συρία, καθώς η Μουσουλμανική Αδελφότητα καλεί τους Σύριους να κατέβουν στους δρόμους μετά την καθιερωμένη προσευχή της εβδομάδας, ενώ παράλληλα σήμερα πραγματοποιεί σύσκεψη και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Είναι η πρώτη φορά που η Αδελφότητα, η οποία έχει κηρυχθεί ως εκτός νόμου ενώ η ηγεσία της βρίσκεται στην εξορία, εμπλέκεται άμεσα στις εξελίξεις, ζητώντας συνέχιση των διαδηλώσεων ενάντιον του προέδρου Μπασάρ αλ Ασάντ.

Η ηγεσία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας εξέδωσε ανακοίνωση την οποία κοινοποιεί το πρακτορείο Reuters στην οποία αναφέρει "Μην αφήσετε το καθεστώς να πολιορκήσει τους συμπατριώτες σας. Τραγουδήστε με μία φωνή για ελευθερία και αξιοπρέπεια. Μην αφήσετε τον τύραννο να σας σκλαβώσει. Ο Θεός είναι μεγάλος"

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Sawasiah, ο αριθμός των νεκρών από τις διαδηλώσεις ανέρχεται στα 500 άτομα. Μετά από ισχυρές πιέσεις των ευρωπαϊκών κρατών, σήμερα Παρασκευή, πραγματοποιείται και η σύσκεψη στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για μια συντεταγμένη καταδίκη της κυβέρνησης της Συρίας και της βίας ενάντια στους διαδηλωτές, καταδίκη που βρίσκει αντίσταση από την Ρωσία, την Κίνα και τις αραβικές χώρες.

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίαζε την Τετάρτη με θέμα τις εξελίξεις στη Συρία, δεν κατάφερε να καταλήξει σε συγκεκριμένη απόφαση καθώς συνάντησε την διαφωνία της Ρωσία και της Κίνας.

“Πρέπει να στείλουμε ένα πραγματικά ισχυρό μήνυμα στη Δαμασκό. Πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια σε κάποιες χώρες που είναι μέλη του Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Συμβουλίου Ασφαλείας” ανέφερε διπλωμάτης στο Reuters.

H Ουάσινγκτον έχει ζητήσει από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να διατάξει την διεξαγωγή ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας για την διάπραξη δολοφονιών, μαζικών συλλήψεων και βασανιστηρίων από τις δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας.

Εν τω μεταξύ, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις ασφαλείας συνεχίστηκαν και την Πέμπτη. Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίων διαδηλωτών σε 16 πόλεις της χώρας. Στην ορεινή πόλη Μαντάγια σκοτώθηκαν 5 άτομα, ενώ ανθρώπινες απώλειες υπήρξαν και στην πρωτεύουσα Δαμασκό και στη νότια πόλη Ντεραά.

Απο πολλές πλευρές εκφράζονται φόβοι για νέο αιματοκύλισμα σήμερα Παρασκευή, καθώς σύμφωνα με το πρακτορείο AFP, ομάδα στο Facebook καλεί τους πολίτες να διαδηλώσουν μαζικά εναντίον του προέδρου Ασσάντ και υπέρ των διαδηλωτών στην πόλη Ντεραά.

Παρασκευή της Οργής, 29 Απριλίου, συμπαράσταση στη Ντεραά”, αναφέρει σημείωση στην σελίδα Επανάσταση της Συρίας 2011 στο Facebook , το μέσο που πυροδότησε τις κινητοποιήσεις σε όλο τον αραβικό κόσμο.

“Στους επαναστατημένους νέους, αύριο θα είμαστε παντού, σε όλους τους δρόμους θα συγκεντρωθούμε στις πολιορκημένες πόλεις, μαζί με τα αδέρφια μας στην Ντεραά” ανέφερε η δήλωση στο Facebook την Πέμπτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v