Έρευνα της Κομισιόν στην αγορά των CDS

Στο στόχαστρο των αντιμονοπωλιακών αρχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονται 16 επενδυτικές τράπεζες, καθώς η Κομισιόν ξεκίνησε δύο έρευνες για τη δημιουργία trust στην αγορά των CDSs.

Έρευνα της Κομισιόν στην αγορά των CDS
Την έναρξη δύο αντιμονοπωλιακών ερευνών (antitrust investigations) στην αγορά των CDSs και σε 16 επενδυτικές τράπεζες ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στόχος της πρώτης έρευνας είναι να εξακριβωθεί εάν οι 16 επενδυτικές τράπεζες και η εταιρία που παρέχει τα στοιχεία για τα CDSs, Markit, εκμεταλλεύτηκαν τη δεσπόζουσα θέση που κατέχουν στην αγορά.

Οι 16 τράπεζες που βρίσκονται στο στόχαστρο των ερευνών είναι οι εξής: JP Morgan, Bank of America - Merrill Lynch, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Commerzbank, Credit Suisse First Boston, Deutsche Bank, Goldman Sahcs, HSBC, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland, UBS, Wells Fargo-Wachovia, Credit Agricole και Societe Generale.

Τα CDSs (Credit Default Swaps) είναι συμβόλαια παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων. Άρχισαν να χρησιμοποιούνται στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και αποτελούν ασφάλιστρα έναντι ομολόγων που εκδίδουν είτε κράτη είτε επιχειρήσεις, τα οποία οι επενδυτές αγοράζουν για να καλυφθούν από τον κίνδυνο χρεοκοπίας του κράτους ή της επιχείρησης.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι έχει στοιχεία βάσει των οποίων οι 16 τράπεζες -οι οποίες ενεργούν ως dealers στην αγορά των CDSs- δίνουν τα περισσότερα στοιχεία μόνο στη Markit. "Αυτό θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα συνωμοσίας ή εκμετάλλευση της αθροιστικής δεσπόζουσας θέσης τους στην αγορά και ενδέχεται να έχει αντίκτυπο στην πρόσβαση που έχουν άλλες εταιρίες σε αυτά τα πολύτιμα στοιχεία", αναφέρει η Κομισιόν και συμπληρώνει: "Εάν αποδειχθεί, η πρακτική αυτή συνιστά παράβαση των ευρωπαϊκών αντιμονοπωλιακών αρχών".

Επισημαίνεται ότι το πρόστιμο για παραβίαση της ευρωπαϊκής αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας μπορεί να αγγίξει έως και το 10% των εσόδων μιας εταιρίας.

Η δεύτερη έρευνα της Κομισιόν αφορά στις συμφωνίες που έχουν συνάψει 9 από τις 16 προαναφερθείσες τράπεζες με το γραφείο συμψηφισμού ICE Clear Europe. Η Κομισιόν αναφέρει ότι στις συμφωνίες περιλαμβάνονται ρήτρες όπως προνομιακή τιμολόγηση και κατανομή κερδών, που ενδεχομένως να αποτελούν κίνητρο για τις τράπεζες να χρησιμοποιούν μόνο το συγκεκριμένο γραφείο συμψηφισμού.

"Το αποτέλεσμα αυτών των συμφωνιών θα μπορούσε να είναι ότι άλλα γραφεία συμψηφισμού αντιμετωπίζουν προβλήματα να μπουν σε αυτήν την αγορά", οπότε ζημιώνεται ο ανταγωνισμός, αναφέρει η Κομισιόν. 

"Τα CDSs έχουν έναν χρήσιμο ρόλο για τις χρηματοοικονομικές αγορές και την οικονομία", αναφέρει ο αρμόδιος επίτροπος κ. Joaquin Almunia και συμπληρώνει: "Οι τρέχουσες εξελίξεις, ωστόσο, δείχνουν ότι το trading των CDSs έχει αρκετές αναποτελεσματικότητες, που δεν μπορούν να λυθούν μόνο με ρυθμιστικές κινήσεις".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v