Λιβύη: Νάρκες θαλάσσης στο λιμάνι της Μισράτα

Πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ εντόπισαν την Παρασκευή δυνάμεις του Καντάφι που προσπαθούσαν να τοποθετήσουν θαλάσσιες νάρκες στο λιμάνι της Μισράτα, ανέφερε επικεφαλής των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη Ρομπ Γουέγκχιλ.

Λιβύη: Νάρκες θαλάσσης στο λιμάνι της Μισράτα
Αδιάλλακτος εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά ο Μ. Καντάφι σε νέα τηλεοπτική του εμφάνιση, διάρκειας 80 λεπτών, στην οποία επανέλαβε ότι δεν εγκαταλείπει την εξουσία αλλά προτείνει ανακωχή των εχθροπραξιών.

Ο Λίβυος Συνταγματάρχης απέρριψε τις αιτιάσεις της δύσης για σφαγές αμάχων από τις δυνάμεις του "καλώντας" το ΝΑΤΟ να του υποδείξει έστω "1.000 πολίτες που πέθαναν κατά αυτό τον τρόπο".

Χθες πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ εντόπισαν δυνάμεις του Καντάφι την ώρα που επιχείρουσαν να τοποθετήσουν θαλάσσιες νάρκες στο λιμάνι της Μισράτα, ανέφερε ο επικεφαλής των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη Ρομπ Γουέγκχιλ.

Όπως μεταδίδει το BBC, o κ Γουέγκχιλ ανέφερε ότι πλοία των δυνάμεων του Καντάφι τοποθετούσαν νάρκες θαλάσσης έξω από το λιμάνι της Μισράτα. Την εξουδετέρωση των ναρκών έχουν αναλάβει σύμφωνα με τον ίδιο ειδικά συνεργεία του ΝΑΤΟ.

Ο κ Γουέγκχιλ ανέφερε ότι η "τοποθέτηση ναρκών αποκαλύπτει την απόλυτη περιφρόνηση του Καντάφι για το διεθνές δίκαιο και την πρόθεση του να επιτεθεί στις επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας"

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι περισσότεροι από 1000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις μάχες στη Μισράτα και πολλοί περισσότεροι έχουν τραυματιστεί.

Το λιμάνι είναι η μόνη διέξοδος για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι τραυματίες μεταφέρονται με πλοία σε νοσοκομεία στο προπύργιο των ανταρτών στη Βεγγάζη, ενώ από το λιμάνι καταφθάνει και η ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο κ Γούεγκχιλ ανέφερε ακόμα ότι οι αντάρτες έχουν κάνει σημαντική πρόοδο στη Μισράτα τις τελευταίες μέρες.

“Οι αντάρτες έχουν επεκτείνει την περίμετρο τους σημαντικά την τελευταία εβδομάδα. Η πρόβλεψη ότι κερδίζουν είναι αρκετά αισιόδοξη” ανέφερε και πρόσθεσε ότι “δίνουν μια πολύ ψυχωμένη μάχη”.

Εν τω μεταξύ, στο δυτικό μέτωπο της Λιβύης δυνάμεις πιστές στον Καντάφι έριξαν βόμβες στην πόλη Νταχίμπα στα σύνορα με την Τυνησία, καταστρέφοντας κτίρια και τραυματίζοντας μια γυναίκα.

Σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου στο Reuters οι στρατιώτες των δυνάμεων του Καντάφι που επιτέθηκαν στην πόλη, συγκρούστηκαν και με στρατιώτες των δυνάμεων της Τυνησίας. Ορισμένοι από τους στρατιώτες του Καντάφι σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια της μάχης.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη οι δυνάμεις του Καντάφι προσπάθησαν και πέτυχαν τελικά να ανακτήσουν τον έλεγχο της Νταχίμπα, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τους αντάρτες στο ανατολικό τμήμα της χώρας και να ανακόψουν την μαζική φυγή Λίβυων προς τη γειτονική χώρα. Ωστόσο, οι αντάρτες κατάφεραν να καταλάβουν εκ νέου την πόλη της Νταχίμπα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v