Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνελήφθη ο Strauss-Kahn για σεξουαλική επίθεση!

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Dominique Strauss-Kahn συνελήφθη στη Ν. Υόρκη με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης, της απόπειρας βιασμού και της ομηρίας καμαριέρας ξενοδοχείου στη Ν. Υόρκη. Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει τη σύλληψη.

Συνελήφθη ο Strauss-Kahn για σεξουαλική επίθεση!
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ -και πιθανός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία- κ. Dominique Strauss-Kahn συνελήφθη χθες στη Νέα Υόρκη με την κατηγορία της εγκληματικής σεξουαλικής πράξης, απόπειρας βιασμού και παράνομης φυλάκισης καμαριέρας ξενοδοχείου στη Νέα Υόρκη, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Strauss-Kahn, άνθρωπος-κλειδί στην παγκόσμια οικονομική κρίση της περιόδου 2007 - 2009 και στην κρίση χρέους της Ευρώπης, απομακρύνθηκε από αεροσκάφος της Air France 10 λεπτά πριν από την απογείωσή του από το αεροδρόμιο JFK, με προορισμό το Παρίσι, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, κ. Paul Browne.

Ο κ. Strauss-Kahn θα πραγματοποιούσε χθες στην Ευρώπη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. An. Merkel, για να συζητήσουν το θέμα της ευρωπαϊκής κρίσης, ενώ τη Δευτέρα θα συμμετείχε στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Ένας από τους νομικούς εκπροσώπους του, ο κ. Benjamin Brafman, δήλωσε με e-mail στο Reuters ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ θα δηλώσει αθώος, χωρίς να κάνει κανένα άλλο σχόλιο.

Η 32 ετών καμαριέρα κατέθεσε αγωγή για σεξουαλική επίθεση αφού διέφυγε από τη σουίτα του ξενοδοχείου Sofitel στην Times Square (αξίας 3.000 δολαρίων το βράδυ), όπου σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της συνέβη το περιστατικό, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ο κ. Strauss-Kahn δεν έχει διπλωματική ασυλία και πως αναμένεται να προσαχθεί σε πολιτειακό δικαστήριο.

Σύμφωνα με τον κ. Browne, "το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης αντιλήφθηκε ότι ο κ. Strauss-Kahn εξαφανίστηκε, άφησε πίσω του το κινητό του τηλέφωνο". "Μάθαμε ότι είχε επιβιβαστεί σε αεροσκάφος της Air France. Απομακρύνθηκε από το αεροσκάφος και αυτήν τη στιγμή κρατείται από την αστυνομία για ανάκριση".

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ προσήχθη στο Τμήμα Σεξουαλικών Θυμάτων.

Η γυναίκα, η οποία δεν κατονομάζεται, "μεταφέρθηκε στο τμήμα από την υπηρεσία επειγόντων ιατρικών περιστατικών στο νοσοκομείο Roosevelt, με ελαφρά τραύματα", σύμφωνα με τον κ. Browne.

Με βάση τη νομοθεσία της Νέας Υόρκης, το αδίκημα της εγκληματικής σεξουαλικής πράξης επιφέρει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών, όπως και το αδίκημα της απόπειρας βιασμού. Η παράνομη φυλάκιση επιφέρει ποινή φυλάκισης 3 έως 5 ετών.

Το περιστατικό θα φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση το ΔΝΤ, ενώ έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση του δεύτερου τη τάξει σε αυτό, κ. John Lipsky, ότι σχεδιάζει να αποχωρήσει τον Αύγουστο, καθώς λήγει η θητεία του.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων του ΔΝΤ, κ. Caroline Atkinson, επιβεβαίωσε τη σύλληψη του κ. Dominique Strauss-Kahn, δηλώνοντας ωστόσο πως δεν δημιουργεί πρόβλημα στο ταμείο.

"Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Strauss-Kahn συνελήφθη στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Strauss Kahn έχει ζητήσει νομική συμβουλή και το ΔΝΤ δεν σχολιάζει την υπόθεση. Όλες οι ερωτήσεις θα απευθυνθούν στον προσωπικό του δικηγόρο και στις τοπικές αρχές".

"Το ΔΝΤ παραμένει πλήρως λειτουργικό"
, καταλήγει η ανακοίνωση.

---Υποβαθμίζεται η σημασία της σύλληψης του Strauss-Kahn

Η σύλληψη του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κ. Dominique Strauss-Kahn, με τις κατηγορίες της σεξουαλικής επίθεσης, της απόπειρας βιασμού και της ομηρίας, δεν θα έχει επίπτωση στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόβλημα, σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών προσώπων και αναλυτών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σε συνέντευξή του στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARD, μία ημέρα πριν από τη σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Wolfgang Schaeuble, δήλωσε πως η σύλληψη του Strauss-Kahn δεν θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις για το σχεδιαζόμενο μόνιμο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, σημειώνοντας πως κάποιος άλλος αξιωματούχος του ΔΝΤ θα τον αντικαταστήσει στις διαπραγματεύσεις.

"Το ΔΝΤ είναι ένα μεγάλο ίδρυμα και μπορεί να δουλέψει. Κάποιος αντικαταστάτης θα πάρει μέρος στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup", τόνισε.

Σημειώνεται ότι, με ανακοίνωσή του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφερε ότι απουσία του Strauss-Kahn το ΔΝΤ όρισε τον κ. John Lipsky ως εντολοδόχο γενικό διευθυντή του.

Ο ίδιος δήλωσε πως, εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές το 2012, τότε θα πρέπει να συζητηθούν περαιτέρω μέτρα.

Τις επιπτώσεις της σύλληψης του κ. Strauss-Kahn υποβαθμίζει και η ελληνική πλευρά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής δηλώνει ότι "η ελληνική κυβέρνηση λειτουργεί θεσμικά και συνεχίζει απρόσκοπτα την υλοποίηση του προγράμματος εξόδου από την κρίση".

Εξάλλου, σύμφωνα με το Associated Press, ο κ. Marco Valli, κορυφαίος οικονομολόγος της UniCredit, δήλωσε πως "το ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ μπλέκει σε προσωπικά ζητήματα δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αφεθεί στην ησυχία της". Σύμφωνα με τον ίδιο, "μπορεί (η σύλληψη του Strauss-Kahn) να έχει κάποια επίπτωση στον χρονισμό, ωστόσο η άποψή μας είναι πως αυτό δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στο αποτέλεσμα, που είναι ότι η Ελλάδα θα λάβει δεύτερο πακέτο διάσωσης".

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η απόφαση για την παροχή περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα θα υπάρξει στο άμεσο μέλλον, όχι όμως τη Δευτέρα.

"Οι ευρωπαϊκές αγορές μπορεί να πληγούν για λίγες ώρες από την είδηση, ωστόσο το ΔΝΤ έχει μεγάλο βάθος", ανέφερε ο κ. David Buik, αναλυτής της BGC Partners. Παραδέχθηκε ότι η ακυρωθείσα συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Angela Merkel προκαλεί κάποιες ανησυχίες, ωστόσο "οι αγορές θα ενδιαφερθούν πολύ περισσότερο να δουν κάποια ομοφωνία από τους πολιτικούς ηγέτες της Ε.Ε. αναφορικά με τα σχέδια για παροχή επιπλέον βοήθειας στην Ελλάδα και ενδεχομένως στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v