ΗΠΑ: Με χρέος 14,294 τρισ., οδεύουν σε χρεοκοπία

Το αμερικανικό χρέος ανέρχεται σήμερα στο "ταβάνι" των 14,294 τρισ. δολ. και θέτει σε κίνηση την αντίστροφη μέτρηση για τη χρεοκοπία της οικονομίας των ΗΠΑ, αν δεν επιτευχθεί η συμφωνία για τις περικοπές των δαπανών.

ΗΠΑ: Με χρέος 14,294 τρισ., οδεύουν σε χρεοκοπία
Η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να αγγίξει το... ταβάνι των 14,294 τρισ. δολαρίων σε κρατικό χρέος σήμερα, θέτοντας σε κίνηση μια -αβέβαιη και αμφισβητούμενη- πολιτική προσπάθεια, διάρκειας 11 εβδομάδων, για να αποτραπεί η χρεοκοπία.

Το υπουργείο Οικονομικών σήμερα θα ανακοινώσει ότι πρόκειται να σταματήσει να εκδίδει και να επανεπενδύει κρατικά χρεόγραφα για συγκεκριμένα συνταξιοδοτικά προγράμματα της κυβέρνησης, ξεκινώντας μια σειρά βήματα που είναι σχεδιασμένα να αναστείλουν τη χρεοκοπία μέχρι τις 2 Αυγούστου.

Με τις κινήσεις αυτές το υπουργείο αγοράζει χρόνο στον Λευκό Οίκο και στο Κογκρέσο, ώστε να καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία για τα μέτρα περιορισμού του ελλείμματος, η οποία είναι απαραίτητη ώστε οι νομοθέτες στο Κογκρέσο να μπορέσουν να ψηφίσουν για την αύξηση του ορίου δανεισμού του κράτους.

Παρ' όλα αυτά, ο δρόμος για επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά στις περικοπές των δαπανών και στα υπόλοιπα μέτρα λιτότητας παραμένει ασαφής.

Πολλοί ρεπουμπλικανοί και ορισμένοι δημοκρατικοί έχουν δηλώσει πως δεν θα υπερψηφίσουν αύξηση στο πλαφόν του χρέους, αν δεν υπάρξει συμφωνία μείωσης των δαπανών ή πάταξης των μακροπρόθεσμων δημοσιονομικών προβλημάτων, όπως το κόστος της κρατικής ασφάλισης. Θεωρούν πως το όριο στο χρέος είναι ένας καλός μοχλός για να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του κράτους.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε φτάσει στο όριο του χρέους και στο παρελθόν, πιο πρόσφατα τα έτη 1995 και 1996, όταν η κυβέρνηση Κλίντον και ρεπουμπλικανοί διαφωνούσαν για τις κρατικές δαπάνες. Τελικώς επιτεύχθηκε συμφωνία και η χώρα δεν έχει χρεοκοπήσει στη Σύγχρονη Ιστορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v