Ε.Ε: Συμβιβαστικά μέτρα στο short-selling

Οι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε συμβιβαστική συμφωνία όσον αφορά τον περιορισμό του «ακάλυπτου short-selling» με περιορισμένες και συγκεκριμένες εξουσίες παρέμβασης στην (νέα) αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή.

Ε.Ε: Συμβιβαστικά μέτρα στο short-selling
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμβιβαστική συμφωνία όσον αφορά τα μέτρα για τον περιορισμό του «ακάλυπτου «short-selling» μετοχών και κρατικών ομολόγων, καλύπτοντας τις βρετανικές ανησυχίες ότι η νομοθεσία θα προσφέρει υπερβολικά πολλές εξουσίες στην νέα ρυθμιστική αρχή της Ε.Ε.

Η συμβιβαστική συμφωνία, δεν προβλέπει πλήρη απαγόρευση του naked short-selling σε credit default swaps, όπως απαιτούσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Γερμανία. Στο «ακάλυπτο short-selling» ο επενδυτής πωλεί μετοχές ή κρατικά ομόλογα τα οποία δεν έχει στην κατοχή του.

Η συμβιβαστική συμφωνία που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών, θεωρείται ότι ανοίγει τον δρόμο για την έγκρισή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμούσε, ανάμεσα στα άλλα, να δίνει η νέα ρύθμιση στην νέα εποπτική αρχή των αγορών, European Securities and Markets Authority (ESMA), δικαίωμα παρέμβασης όσον αφορά την περιορισμένη ή πλήρη απαγόρευση των πωλήσεων short, στην περίπτωση σοβαρής οικονομικής σταθερότητας. Η Βρετανία τάχθηκε κατά των μέτρων και οι υπουργοί Οικονομικών δεν είχαν κατορθώσει να επιτύχουν συμφωνία τον Μάρτιο.

Στο πλαίσιο του τωρινού συμβιβασμού, «η ESMA θα έχει δικαίωμα παρέμβασης μόνο εφόσον έχει λάβει επίμονες και σαφείς διαμαρτυρίες από επίσημες αρχές στις περιπτώσεις short-selling κρατικών ομολόγων.»

Η Ουγγαρία, που κατέχει την κυλιόμενη πρόεδρία της Ε.Ε., πιέζει να τεθεί σε ισχύ η νέα νομοθεσία πριν αναλάβει η Πολωνία την προεδρία την 1η Ιουλίου.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν μια «εύλογη προοπτική ταχείας απόκτησης του υποφαινόμενου χρεογράφου, όταν εμπλέκονται σε short-sale.» Αυτή η απόφαση αφήνει περισσότερα περιθώρια σε σχέση με όσα ζητούσε το Ευρωκοινοβούλιο, δηλαδή να έχουν την δυνατότητα απόκτηση του χρεογράφου οι traders εντός μιας εργάσιμης ημέρας.

Τα κράτη μπορούν να ζητήσουν προσωρινή απαγόρευση του naked short selling των κρατικών ομολόγων σε περίπτωση που φοβούνται για την ρευστότητα της αγοράς. Η Γερμανία αναίρεσε το αίτημά της να επιβληθεί πλήρης απαγόρευση στις ακάλυπτες συναλλαγές επί CDS κρατικού χρέους. Η Γερμανία και άλλες χώρες επέβαλαν μονομερώς απαγόρευση στο short-selling κρατικών CDS πέρσι την άνοιξη, φοβούμενες ότι κερδοσκόποι όπως hedge funds και επενδυτικές τράπεζες ηθελημένα πίεζαν χαμηλότερα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα για να βγάλουν εύκολο κέρδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v