Π. Τράπεζα: Τερματίζεται η ηγεμονία του δολαρίου

Πλήρη αλλαγή τοπίου μέχρι το 2025, προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα με τερματισμό της παντοδυναμίας του δολαρίου και αποδυνάμωση των υφιστάμενων πολυεθνικών, προς όφελος παικτών από αναδυόμενες οικονομίες.

Π. Τράπεζα: Τερματίζεται η ηγεμονία του δολαρίου
Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά πως η απόλυτη κυριαρχία του δολαρίου στην παγκόσμια οικονομία θα τερματιστεί μέχρι το 2025, καθώς το ευρώ και το κινεζικό γουάν θα αναδειχθούν σε απόλυτα ισότιμους «ανταγωνιστές» σε ένα νέο συναλλαγματικό σύστημα.

Η αλλαγή θα καθοδηγηθεί από την αυξανόμενη ισχύ 6 αναδυόμενων οικονομιών: Βραζιλίας, Κίνας Ινδίας, Ινδονησίας, Ρωσίας και Νοτίου Κορέας, που μέσα σε διάστημα 14 ετών εκτιμάται ότι θα αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι αναδυόμενες αγορές θα καταγράφουν σχεδόν διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τις προηγμένες οικονομίες μέχρι το 2025 και προβλέπει ευρείες συνέπειες στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Ο Mansoor Dailami, βασικός συγγραφέας της έκθεσης, αναφέρει πως «η ισορροπία της παγκόσμιας ανάπτυξης και των επενδύσεων θα στραφεί στις αναπτυσσόμενες ή αναδυόμενες οικονομίες, γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των διασυνοριακών συγχωνεύσεων και εξαγορών και σε μεγάλες αλλαγές στο επιχειρηματικό τοπίο «όπου δεν θα δούμε την κυριαρχία των υφιστάμενων πολυεθνικών».

«Η υφιστάμενη κυριαρχία του δολαρίου θα τερματιστεί κάποια στιγμή πριν από το 2025 και να αντικατασταθεί από ένα σύστημα στο οποίο το δολάριο, το ευρώ και το κινεζικό γουάν θα είναι πλήρως ικανές συναλλαγματικές ισοτιμίες» αναφέρει η έκθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v