Συρία: Κυρώσεις στον Assad επιβάλλουν οι ΗΠΑ

Την επιβολή κυρώσεων στον Πρόεδρο της Συρίας Bashar al-Assad για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποφάσισαν οι ΗΠΑ.

Συρία: Κυρώσεις στον Assad επιβάλλουν οι ΗΠΑ
Την επιβολή κυρώσεων στον Πρόεδρο της Συρίας Bashar al-Assad για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποφάσισαν οι ΗΠΑ, εντείνοντας με αυτόν τον τρόπο τις πιέσεις προκειμένου να σταματήσει τη χρήση των στρατιωτικών του δυνάμεων για την καταστολή των διαδηλώσεων.

Οι δυτικές δυνάμεις είχαν αρχικά εκδηλώσει μόνο επικρίσεις για τον χειρισμό του Assad, ωστόσο αργότερα ενέτειναν τις πιέσεις τους επιβάλλοντας κυρώσεις σε πρόσωπα-κλειδιά της Συρίας.

Η απόφαση, όμως, των ΗΠΑ να τον θέσει προσωπικά στο στόχαστρο δημιουργεί ερωτήματα για το εάν η Δύση θα επιχειρήσει τελικά την ανατροπή του.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, οι νέες κυρώσεις έχουν στόχο να αναγκάσουν τον Assad να προχωρήσει στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί. "Ο Πρόεδρος Assad είχε μία ξεκάθαρη επιλογή: είτε να ηγηθεί της μετάβασης στη δημοκρατία είτε να φύγει", δήλωσε ο ίδιος.

Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, θα προχωρήσει στο πάγωμα όσων περιουσιακών στοιχείων διαθέτει ο Assad στις ΗΠΑ, ή αυτών που βρίσκονται σε περιοχές που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία των ΗΠΑ, ενώ θα απαγορεύσει σε Αμερικανούς ιδιώτες και σε εταιρίες να πραγματοποιούν συναλλαγές με τον Σύριο Πρόεδρο.

Οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ συμπεριλαμβάνουν και τον αντιπρόεδρο, τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Εσωτερικών και Άμυνας, τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του στρατού και τον διευθυντή του τμήματος πολιτικής ασφάλειας της Συρίας.

Εν τω μεταξύ, Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να επεκτείνει τις κυρώσεις της προς τη Συρία την ερχόμενη εβδομάδα, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές και τον Assad.

Η Ελβετία ανακοίνωσε πως θα επιβάλει απαγόρευση ταξιδιού σε 13 κορυφαίους Σύριους αξιωματούχους, στους οποίους όμως δεν συμπεριλαμβάνεται ο Assad, και θα προχωρήσει στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων που έχουν σε ελβετικές τράπεζες. Η Διεθνής Αμνηστία, από την πλευρά της, ζήτησε από τον Αμερικανό Πρόεδρο κ. Μπαράκ Ομπάμα να επιβάλει και εμπάργκο όπλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v