Τα παράγωγα που έκαψαν τον Καντάφι

Το επενδυτικό όχημα του Καντάφι έχει χάσει περίπου 5 δισ. δολ. από ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις σε πολύπλοκα προϊόντα που του πούλησαν επενδυτικές τράπεζες και hedge funds, όπως αποκαλύπτουν οι FT

Τα παράγωγα που έκαψαν τον Καντάφι
Η Λιβύη έχασε δισεκατομμύρια δολαρίων από τοποθετήσεις σε περίπλοκα χρηματοοικονομικά προϊόντα ορισμένων εκ των μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών και hedge funds στον κόσμο, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα των Financial Times.

Η εφημερίδα επικαλείται απόρρητα έγγραφα της Επενδυτικής Αρχής της Λιβύης, βάσει των οποίων τράπεζες και hedge funds, προχώρησαν σε deal με το επενδυτικό όχημα του Μουαμάρ Καντάφι. Από αυτές τις συμφωνίες, οι περισσότερες φαίνεται πως κατέληξαν σε βαρύτατες απώλειες.

Το έγγραφο που επικαλούνται οι Financial Times έχει ημερομηνία 30 Ιουνίου 2010 και αναφέρει πως η συνολική αξία των τοποθετήσεων της Επενδυτικής Αρχής της Λιβύης σε επενδυτικά προϊόντα τραπεζών και hedge funds έχει μειωθεί κατά 5 δισ. δολ. στα περίπου 3,5 δισ. δολ. Τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια της αρχής ανέρχονται στα 53,3 δισ.δολ.

Μία από τις εντυπωσιακές περιπτώσεις είναι η τοποθέτηση 1,2 δισ. δολ. σε χαρτοφυλάκιο παραγώγων μετοχών και νομισμάτων της Societe Generale, το οποίο φέρεται να έχει χάσει το 98,5% της αξίας του από τα μέσα του προηγούμενου χρόνου.

Η Societe General φέρεται να έχει καταλήξει σε τρία deal με το επενδυτικό όχημα του Καντάφι. Η αρχική συνολική αξία και των τριών deal ήταν στα 1,8 δισ. δολ. και έχει υποχωρήσει στα 1,05 δισ. δολ.

Η Λιβύη έχει κάνει παρόμοιες επενδυτικές κινήσεις με τις JPMorgan, Credit Suisse και ΒΝP Paribas

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v