Fed: "Μυστικά" δάνεια με επιτόκιο 0,01% το 2008

H Credit Suisse Group, η Goldman Sachs και η Royal Bank of Scotland, δανείστηκαν από 30 δισ. δολ. τουλάχιστον η κάθε μία το 2008 από δανειστικό πρόγραμμα της Fed του οποίου οι λεπτομέρειες δεν κοινοποιήθηκαν.

Fed: Μυστικά δάνεια με επιτόκιο 0,01% το 2008
H Credit Suisse Group, η Goldman Sachs και η Royal Bank of Scotland, δανείστηκαν από 30 δισ. δολ. τουλάχιστον η κάθε μία το 2008 από δανειστικό πρόγραμμα της Federal Reserve (με «εξευτελιστικό» επιτόκιο) του οποίου οι λεπτομέρειες δεν κοινοποιήθηκαν στους μετόχους, το Κογκρέσο ή το κοινό.

Η πρωτοβουλία των 80 δισ. δολ., την οποία πολλοί αναλυτές χαρακτηρίζουν καθαρή «επιδότηση» των τραπεζών, αποκαλείτο single-tranche open- market operations ή ST OMO και έδινε δάνεια 28 ημερών από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο 2008, την περίοδο δηλαδή της πλήρους κατάρρευσης της εμπιστοσύνης στις διεθνείς πιστωτικές αγορές, η οποία ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers Holdings στις 25 Σεπτεμβρίου.

Από τους αρμόδιους βραχίονες 20 τραπεζών ζητήθηκε να καταθέσουν προσφορές για την ρευστότητα. Πλήρωσαν επιτόκια που έφτασαν στο χαμηλό του 0,01% όταν το βασικό επιτόκιο δανεισμού που χρέωνε η Fed ήταν 0,5%.

Η Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης, που επέβλεψε τα ST OMO, υπερασπίστηκε την θέση της, δηλώνοντας ότι τα στοιχεία για το πρόγραμμα παρουσιάζονταν συγκεντρωτικά στην ιστοσελίδα της μετά από κάθε δημοπρασία καθώς και ότι βελτιώνοντας την παροχή βραχυπρόθεσμης ρευστότητας στις τράπεζες «βοηθούσε να περιοριστούν τα προβλήματα στις πιστωτικές αγορές και να στηριχθεί η ροή κεφαλαίων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v