Goldman: Έπαιξε κι έχασε 1,3 δισ.$ της Λιβύης

Η Goldman Sachs έχασε πάνω από 1 δισ. δολ. του sovereign-wealth fund της Λιβύης και του πρότεινε μεγάλο μετοχικό της μερίδιο για να ισοφαρίσει, σύμφωνα με την WSJ.

Goldman: Έπαιξε κι έχασε 1,3 δισ.$ της Λιβύης
Η Goldman Sachs επένδυσε πάνω από 1,3 δισ. δολ. από το sovereign-wealth fund της Λιβύης σε στοιχήματα επί νομισμάτων, μετοχών κ.α. το 2008 και η επένδυση έχασε πάνω από 98% της αξίας της, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, που αναφέρεται σε εσωτερικά έγγραφα από την Goldman.

Όταν το fund, το οποίο ήλεγχε ο συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι, υπέστη τεράστιες απώλειες, η Goldman έδωσε στην Λιβύη την ευκαιρία να καταστεί ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της, σύμφωνα με την WSJ.

Ανάμεσα στις διάφορες προτάσεις που κατέθεσε η Goldman Sachs για να καλύψει τις ζημίες, ήταν μια στην οποία η Λιβύη θα λάμβανε 5 δισ. δολ. σε προνομιούχες μετοχές της Goldman σε αντάλλαγμα για επένδυση 3,7 δισ. δολ. στον χρηματιστηριακό οίκο.

Τα έγγραφα δείχνουν επίσης ότι ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού επενδυτικού κολοσσού Lloyd Blankfein, ο οικονομικός διευθυντής και ανώτατο στέλεχος της τράπεζας, συμμετείχαν στις συζητήσεις για το ζήτημα.

Το λιβυκό SWF φαίνεται να πλήρωσε 1,3 δισ. δολ. για options σε καλάθι νομισμάτων και σε έξι μετοχές –Citigroup, UniCredit, Santander, Allianz, Electricite de France και Eni.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v