Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υεμένη: Συνεχίζονται οι μάχες στρατιωτών-φυλάρχων

Στα πρόθυρα του εμφυλίου η Υεμένη, όπου συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ των φυλάρχων, των διαδηλωτών και των υποστηρικτών του προέδρου Ali Abdullah Saleh, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών.

Υεμένη: Συνεχίζονται οι μάχες στρατιωτών-φυλάρχων
Στα πρόθυρα του εμφυλίου η Υεμένη, όπου συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ των φυλάρχων, των διαδηλωτών και των υποστηρικτών του προέδρου Ali Abdullah Saleh.

Οι μάχες συνεχίζονται στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, κυρίως στην περιοχή Χασαμπά, όπου, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Al Jazeera, κυβερνητικές δυνάμεις προετοιμάζονται για μαζική επίθεση. Πολίτες μάλιστα έκαναν λόγο για ισχυρές εκρήξεις.


Εν τω μεταξύ, χιλιάδες ένοπλα μέλη φυλών βρίσκονται καθ’ οδών προς την Σαναά, προκειμένου να στηρίξουν τον φύλαρχο Sadiq al Ahmar, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο. Ήδη, ένοπλα μέλη φυλών συγκρούονται με δυνάμεις ασφαλείας σε στρατιωτική θέση εννέα μίλια βόρεια της Σαναά.

Κάτοικοι της Σαναά δήλωσαν πως άκουσαν εκρήξεις κοντά στο προεδρικό μέγαρο, ενώ κυβερνητική πηγή δήλωσε πως οι μάχες στους δρόμους της πρωτεύουσας έχουν ενταθεί, τονίζοντας πως είναι απαραίτητη η εξωτερική παρέμβαση, ζητώντας από άλλες χώρες του Κόλπου να βοηθήσουν.

Εν τω μεταξύ, το Reuters μεταδίδει ότι έχουν ανασταλεί οι πτήσεις στο αεροδρόμιο της Σαναά, λόγω των μαχών.


Την ίδια ώρα, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 15 διαδηλωτές στην πόλη Ταΐζ. Σημειώνεται ότι αντιπροσωπεία του ΟΗΕ ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι ερευνώνται αναφορές ότι οι στρατιώτες έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 50 διαδηλωτές στην Ταΐζ από την Κυριακή.

Οι παγκόσμιες δυνάμεις πιέζουν τον Saleh να υπογράψει τη συμφωνία που προωθούν οι χώρες του Κόλπου προκειμένου να τερματίσει την 33 ετών ηγεμονία του ώστε να μην δημιουργηθεί χάος στην Υεμένη. Το Κουβέιτ, το οποίο προσπάθησε ανεπιτυχώς να μεσολαβήσει για μια συμφωνία μετάβασης της εξουσίας, ανακοίνωσε ότι εκκένωσε όλους τους διπλωμάτες του από την Υεμένη, το Κατάρ επίσης ανέστειλε τις περισσότερες δραστηριότητές του στη χώρα, ενώ η Ιταλία έκλεισε την αποστολή του, επικαλούμενη απειλές κατά πρεσβειών δυτικών χωρών.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε να τερματιστεί αυτή η διαμάχη αν δεν φύγουν από τη μέση ο πρόεδρος Saleh και η κυβέρνησή του, προκειμένου να επιτρέψουν στην αντιπολίτευση και την κοινωνία να αρχίσει τη μετάβαση στην πολιτική και οικονομική μεταρρύθμιση», δήλωσε σε δημοσιογράφους η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Hillary Clinton.

Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Υεμένης δήλωσε ότι ο Saleh είναι έτοιμος να υπογράψει το σχέδιο μετάβασης της εξουσίας –το οποίο προωθεί το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου- και πως «ο χρονισμός της υπογραφής θα οριστεί σύντομα, μέσω διαβουλεύσεων μεταξύ της Υεμένης και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Saleh τρεις φορές έχει συμφωνήσει να αποχωρήσει από την εξουσία, την τελευταία όμως στιγμή το ανακαλεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v