E.Coli: Επικρίσεις στη Γερμανία για την επιδημία

Επιβραδύνεται ο ρυθμός εμφάνισης κρουσμάτων του E.Coli, ενώ η Γερμανία δέχεται έντονες επικρίσεις για τον τρόπο χειρισμού της επιδημίας και το θέμα των αποζημιώσεων προκαλεί τριβές στους κόλπους της Ε.Ε.

E.Coli: Επικρίσεις στη Γερμανία για την επιδημία
Ενώ η Γερμανία δέχεται έντονες επικρίσεις για τον τρόπο χειρισμού της μετάδοσης του θανατηφόρου βακτηριδίου E.Coli και το θέμα των αποζημιώσεων προκαλεί τριβές στους κόλπους της Ε.Ε, ο ρυθμός εμφάνισης κρουσμάτων φαίνεται πως επιβραδύνεται, όπως τουλάχιστον δηλώνει ο υπουργός Υγείας κ. Daniel Bahr.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο Γερμανός αξιωματούχος αναφέρει: «Θα υπάρξουν νέα κρούσματα και δυστυχώς πρέπει να περιμένουμε και περισσότερους θανάτους, αλλά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώνεται σημαντικά». «Δεν μπορώ να σημάνω λήξη συναγερμού, αλλά αφού αναλύσαμε τα τελευταία στοιχεία έχουμε λόγους να ελπίζουμε», συμπλήρωσε.

Προς το παρόν έχουν καταγραφεί 23 νεκροί και περισσότεροι από 2.400 άνθρωποι νοσηλεύονται, ενώ η πηγή της μόλυνσης παραμένει άγνωστη. Στο βακτήριο E.Coli ενδεχομένως να οφείλεται και ένα κρούσμα γαστρεντερίτιδας που καταγράφηκε σε Γερμανίδα τουρίστρια στους Παξούς. Οι επιστήμονες, όμως, είναι καθησυχαστικοί, ενώ η ασθενής έχει ήδη επιστρέψει στην πατρίδα της σε καλή κατάσταση.

Οι επικρίσεις προς το Βερολίνο, πάντως, εντείνονται από πολλές πλευρές. Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Υγείας κ. Τζον Ντάλι ζήτησε στενότερη συνεργασία της Γερμανίας με ξένους εμπειρογνώμονες για τον εντοπισμό του βακτηριδίου. «Υπογραμμίζω ρητά πόσο σημαντικό είναι να συνεργαζόμαστε στενά και να μοιραζόμαστε τις κοινές μας γνώσεις για να θέσουμε τέρμα το συντομότερο δυνατόν στην έξαρση της πορείας του βακτηρίου», ανέφερε ο κ. Ντάλι σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

«Οι αντικρουόμενες προειδοποιήσεις, οι ντροπιαστικές ανακλήσεις και τελικά η έντονη φημολογία για το βακτήριο από τις διάφορες κρατικές υπηρεσίες μεταξύ των 16 κρατιδίων της Γερμανίας φαίνεται πως έχουν δημιουργήσει πανικό στο κοινό τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας», αναφέρει και σχετικό δημοσίευμα των «Financial Times». Αναφέρεται μάλιστα ότι η κ. Cornelia Prufer-Storcks, υπουργός Υγείας του κρατιδίου του Αμβούργου, παραδέχτηκε πως η πηγή του βακτηριδίου παραμένει άγνωστη, ενώ η ίδια λίγες ημέρες νωρίτερα είχε επιρρίψει τις ευθύνες στα ισπανικά αγγουράκια. 

Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αποζημίωση ύψους 150 εκατ. ευρώ για τους αγρότες που επλήγησαν, αλλά κυρίως τις απαγορεύσεις στην εισαγωγή των προϊόντων τους. Οι αντιδράσεις ήταν έντονες.

Η υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας, κ. Ρόσα Αγουιλάρ, υπογράμμισε ότι οι αγρότες πρέπει να αποζημιωθούν πλήρως, «στο 100% της αγοραίας αξίας των προϊόντων τους». Η χώρα της μάλιστα εκτιμά ότι οι ζημίες της είναι 225 εκατομμύρια την εβδομάδα, ενώ μικρότερες ζημίες εκτιμάται πως καταγράφουν και άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v