Ιαπωνία: Ο Noda φαβορί για την πρωθυπουργία

Ο υπουργός Οικονομικών, Yoshihiko Noda, εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας που θα κληθεί να καθοδηγήσει την προσπάθεια για έναν μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό.

Ιαπωνία: Ο Noda φαβορί για την πρωθυπουργία
Ο υπουργός Οικονομικών, Yoshihiko Noda, ο υπέρμαχος της αύξησης της φορολογίας και της άμεσης αντιμετώπισης των δημοσιονομικών προβλημάτων, εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, καθώς ο Naoto Kan έχει δεσμευθεί να παραιτηθεί τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Asahi, ανώτερα στελέχη του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος σκοπεύουν να προτείνουν τον Noda ως υποψήφιο για την ηγεσία του κόμματος στις προσεχείς εκλογές αργότερα τον Ιούνιο. Η υποψηφιότητα Noda χαρακτηρίζεται φιλική προς τις αγορές. Οι αναλυτές όμως, δεν είναι βέβαιοι ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει την πολιτική δεξιότητα να πετύχει τον μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό που έχει ανάγκη η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Η Ιαπωνία – που αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα εμπόδια μετά τον σεισμό και την πυρηνική κρίση – βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς η αντιπολίτευση του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος ελέγχει τη Άνω Βουλή και κατά συνέπεια έχει τη δυνατότητα να «μπλοκάρει» σημαντικά νομοσχέδια.

Η επικρατέστερη επιλογή θα ήταν η δημιουργία ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ των δύο ισχυρότερων κομμάτων της χώρας ώστε να αρθεί το αδιέξοδο σε αυτή την κρίσιμη περίοδο

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v