Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EKT: Αμετάβλητο στο 1,25% το επιτόκιο του ευρώ

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε, όπως αναμενόταν ευρύτατα, το επιτόκιο του ευρώ στο 1,25%.

EKT: Αμετάβλητο στο 1,25% το επιτόκιο του ευρώ
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε, όπως αναμενόταν ευρύτατα, το επιτόκιο του ευρώ στο 1,25%. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη επιβεβαίωσε τις προβλέψεις των αναλυτών, διατηρώντας αμετάβλητη πιστωτική πολιτική.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην συνέντευξη τύπου του κεντρικού τραπεζίτη Jean-Claude Trichet, που θα δώσει ενδείξεις για την μελλοντική πολιτική της ΕΚΤ. Αν ο κ. Trichet χρησιμοποιήσει την φράση «αυστηρή επαγρύπνηση» στην ομιλία του, οι επενδυτές θα προεξοφλήσουν νέα αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο.

Η ΕΚΤ τον Απρίλιο αύξησε το κόστος δανεισμού για πρώτη φορά σε τρία χρόνια, από το αρνητικό ρεκόρ του 1%, στην προσπάθεια συγκράτησης του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Trichet ενδέχεται να χρησιμοποιήσει το «χαρτί» των επιτοκίων ώστε να ασκήσει πιέσεις ειδικότερα στο Βερολίνο, για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

«Δύο ημέρες αφού ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Wolfgang Schaeuble διεύρυνε το ρήγμα με την ΕΚΤ ως προς την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, ο κ. Trichet πιθανότατα θα σηματοδοτήσει ότι η ευρωτράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων για δεύτερη φορά, τον Ιούλιο», αναφέρει το Bloomberg.

«Εάν σκληρύνει η αντιμετώπιση μεταξύ της Γερμανίας και της ΕΚΤ, τότε η ΕΚΤ απλώς θα αντισταθεί και θα επιμείνει στην ανεξαρτησία της», δηλώνει ο κ. James Nixon, επικεφαλής ανάπτυξης για την ευρωζώνη της Societe Generale, και συμπληρώνει: «Θα πουν στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πως είναι δικό τους πρόβλημα και να αντιμετωπίσουν μόνες τους την κατάσταση».

Επισημαίνεται πως η εστία της διαφωνίας μεταξύ του Βερολίνου και της ΕΚΤ αφορά στη συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στην όποια συμφωνία για τη στήριξη της Ελλάδας. Η Γερμανία επιμένει πως θα πρέπει και οι ιδιώτες επενδυτές να αναλάβουν ένα μέρος του κόστους. Σύμβουλοι της κ. Μέρκελ θεωρούν βέβαιη την αναδιάρθρωση, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος έδωσε μάχη για να πείσει τους βουλευτές της να στηρίξουν το σχέδιο για την Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v