Πέντε "στοιχήματα" για την ελληνική χρεοκοπία

Συμβουλές για την εκμετάλλευση μιας ελληνικής χρεοκοπίας κυκλοφορούν πλέον ευρέως στο εξωτερικό, προτρέποντας τους επενδυτές να τοποθετηθούν ανάλογα. Ενδεικτική περίπτωση άρθρο του Marketwatch με 5 "στοιχήματα".

Πέντε στοιχήματα για την ελληνική χρεοκοπία
"Δεν χρειάζεται να είσαι μάγος για να καταλάβεις ποιο θα είναι το μεγαλύτερο γεγονός στις χρηματοοικονομικές αγορές τους ερχόμενους 12 μήνες: η στάση πληρωμών της Ελλάδας".

Με αυτό το σκεπτικό, ο αρθρογράφος του MarketWatch, κ. Matthew Lynn, προεξοφλεί το ελληνικό χρεοστάσιο εντός του 12μήνου, πιθανολογεί ότι το ευρώ δεν θα υπάρχει εντός 5ετίας και προτείνει πέντε επενδυτικές αποφάσεις που οφείλει να λάβει κάθε επενδυτής ο οποίος συμμερίζεται τις απόψεις του.

Το σκεπτικό του αρθρογράφου είναι ότι μια χώρα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα (την ανεργία να έχει αυξηθεί 40% στο 12μηνο και να κινείται πάνω από το 16%, τη βιομηχανική παραγωγή να έχει βουλιάξει 11% και τη χώρα να διολισθαίνει σε ύφεση τύπου 1930) δεν πρόκειται να αποπληρώσει τα χρέη της, ούτε να θέσει υπό έλεγχο το έλλειμμα. Το ζήτημα δεν είναι πλέον εάν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα - αυτό το έχουν αποδεχτεί όλοι, υποστηρίζει. Το ζήτημα είναι πότε θα χρεοκοπήσει, πόσο, με ποιους όρους και, κυρίως, ποιος θα πληρώσει τον λογαρισμό.

Στην πραγματικότητα, η προοπτική της ελληνικής στάσης πληρωμών έχει ήδη προεξοφληθεί. Απλώς οι Γερμανοί και οι Γάλλοι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να γίνει, μέχρι να σιγουρευτούν ότι τα τραπεζικά τους συστήματα είναι ασφαλή και δεν θα εκδηλωθεί κατάρρευση τύπου Lehman, αναφέρει ο αρθρογράφος. 

Όταν συμβεί το ελληνικό χρεοστάσιο, όλα τα βλέμματα θα επικεντρωθούν στη διάλυση του ευρώ. Αν χρεοκοπήσει μια χώρα-μέλος του, το ευρώ θα πρέπει να κάνει το αποφασιστικό βήμα προς τη διάλυση. Οι αγορές θα αρχίσουν να μελετούν ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι από μια τέτοια ιστορία.

Οπότε, συνεχίζει ο αρθρογράφος, αν το ευρώ δεν θα υπάρχει σε πέντε χρόνια από σήμερα, τι θέσεις θα πρέπει να λάβει ένας επενδυτής στο χαρτοφυλάκιό του για να κερδίσει; Και προτείνει τα εξής 5 "στοιχήματα" για κάθε επενδυτή ο οποίος συμμερίζεται τις απόψεις του.


1. Αγοράστε γερμανικά ομόλογα bunds και πουλήστε τον δείκτη DAX. Το νέο γερμανικό μάρκο που θα αναδυθεί από τα συντρίμμια θα είναι ένα από τα ισχυρότερα νομίσματα στον κόσμο. Κι αυτό θα είναι ιδανικό για τα γερμανικά ομόλογα, αλλά αρνητικό για τους πανίσχυρους Γερμανούς εξαγωγείς, οι μετοχές των οποίων αποτελούν τη βασική ύλη του δείκτη των γερμανικών blue chips, του DAX. Εν ευθέτω χρόνω οι γερμανικές εταιρίες θα μάθουν πώς να προσαρμοστούν και πάλι στην ύπαρξη ενός ισχυρού νομίσματος - το είχαν καταφέρει τέλεια στις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Θα περάσει όμως καιρός και οι εξαγωγείς θα υποφέρουν μέχρι τότε και αυτό θα είναι αρνητικό για τα κέρδη τους και τις τιμές των μετοχών τους.


2. Πουλήστε το ελβετικό φράγκο. Οι επενδυτές έχουν συνωστιστεί πάνω στο φράγκο, γιατί δεν έχουν πια το μάρκο για καταφύγιο. Το σεκέλ του Ισραήλ έχει ορισμένους υποστηρικτές, μεταξύ των οποίων και ο υποφαινόμενος, ως ένα νόμισμα που πρόκειται να ενισχύεται και στις δύσκολες εποχές και στις καλές εποχές. Όμως, δεν κουβαλάει τα εκατοντάδες χρόνια ειρήνης και ευμάρειας που απολαμβάνει το ελβετικό φράγκο. Έτσι, οι Ελβετοί έχουν όλη την αγορά μόνοι τους, όπως δείχνει ξεκάθαρα και η ισχύς του φράγκου. Όμως, όταν επιστρέψει το γερμανικό μάρκο, πολλά κεφάλαια θα αλλάξουν "καταφύγιο" και το φράγκο θα ξαναπάρει την κατιούσα.

3. Πουλήστε τον δείκτη του Βελγίου. Καθώς η ισχύς της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναπτυσσόταν, οι Βρυξέλλες αναδείχθηκαν στην "πρωτεύουσα" αυτού του επίδοξου... σούπερ κράτους που θέλησε να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάθε μεγάλη επιχείρηση χρειαζόταν μια στρατιά από καλοπληρωμένους λομπίστες που κερνούσαν ακριβά γεύματα στους "στόχους" τους. Όλα αυτά θα εξαλειφθούν όταν το ευρώ σταματήσει να υπάρχει. Οι Βρυξέλλες θα ξαναγίνουν μια πόλη όπου μπορείς να φας ωραίες σοκολάτες αλλάζοντας τρένο. Η οικονομία και οι επιχειρήσεις της χώρας θα πληγούν.


4. Αγοράστε μετοχές σε ευρωπαϊκές ταξιδιωτικές εταιρίες. Με το ευρώ φευγάτο, τα νομίσματα των περιφερειακών κρατών θα διολισθήσουν δραματικά, ενώ των κεντρικών κρατών θα ανατιμηθούν. Μία από τις επιπτώσεις αυτής της πλάστιγγας θα είναι ότι θα ξαναγίνει πάμφθηνο για τους Βορειοευρωπαίους να πάνε διακοπές στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία. Ένα παραδοσιακό εμπορικό μοτίβο θα ξαναγεννηθεί. Οι Βορειοευρωπαίοι θα κατασκευάζουν αυτοκίνητα και μηχανολογικό εξοπλισμό για να πουλάνε στον κόσμο και μετά, δύο - τρεις φορές τον χρόνο, θα κάνουν διακοπές στη Μεσόγειο για δύο εβδομάδες, ξοδεύοντας τα λεφτά που κέρδισαν. Τα πράγματα θα είναι υπέροχα για όσους εμπλέκονται στη μετακίνηση ανθρώπων: τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, τις αεροπορικές επιχειρήσεις, τα ταξιδιωτικά websites. Τα κέρδη τους θα εκτιναχτούν.


5. Πουλήστε τις αμερικανικές τράπεζες, αλλά αγοράστε δολάρια. Αν όλοι ξέρουμε ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, τι τους αποτρέπει από το να τη βγάλουν από την πρίζα; Μα φυσικά οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες, που δεν θα επιτρέψουν καμία αναδιάρθρωση αν δεν βεβαιωθούν πρώτα ότι έχουν πουλήσει τα ομόλογα και τα credit default swaps που σχετίζονται με τη χώρα. Και αποδεικνύεται ότι πολλές αμερικανικές τράπεζες κατέχουν επίσης μεγάλα κομμάτια του ελληνικού χρέους. Είναι πιθανό ότι και οι τράπεζες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής έχουν μεγάλα ανοίγματα. Όταν γίνει η στάση πληρωμών, θα υποστούν και το μεγαλύτερο βάρος. Όμως, το δολάριο θα ενισχυθεί. Το ευρώ ήταν ένας σοβαρός ανταγωνιστής στην κατάκτηση μιας θέσης στα διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα. Αν το ευρώ φύγει από το τοπίο, το δολάριο θα έχει άλλη μια 10ετία ζωής ως το βασικό νόμισμα του διεθνούς εμπορίου. Η αδυναμία του θα φανεί κάποια στιγμή, αλλά για την ώρα θα έχει αναβληθεί για άλλη μία φορά.

Θα υπάρξουν και άλλες επιπτώσεις. Η Ισπανία είναι επίφοβη. Η Ιταλία ίσως επιτέλους ανακάμψει από τη μόνιμη ύφεση στην οποία έχει πέσει από τότε όπου συμμετέχει στο ευρώ. Πάντως, οι παραπάνω 5 προτάσεις πιθανότατα θα σας βοηθήσουν να κάνετε παρέα με τους Γερμανούς και τους Ολλανδούς σε πάμφθηνες διακοπές στη Ρόδο ή στην Κέρκυρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v