Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΒοΕ προετοιμάζεται για ελληνική χρεοκοπία

Μιλώντας ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου, ο επικεφαλής της ΒοΕ δήλωσε πως καταρτίζεται σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση και του ενδεχομένου ελληνικής χρεοκοπίας.

Η ΒοΕ προετοιμάζεται για ελληνική χρεοκοπία
Η Τράπεζα της Αγγλίας προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο ως προς την περίπτωση της Ελλάδας, όπου περιλαμβάνεται και η πιθανότητα κρατικής χρεοκοπίας, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο διοικητής της κ. Mervyn King, επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια ως προς το εύρος της έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Μιλώντας ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου, ο κ. King δήλωσε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα φερεγγυότητας και όχι πρόβλημα ρευστότητας.

«Αυτό που κάνουμε είναι να δηλώσουμε ότι υπάρχει τόση ανησυχία στην αγορά για την πιθανότητα ελληνικής χρεοκοπίας, ώστε να συζητούμε και εμείς την κατάρτιση έκτακτου σχεδιασμού και τις επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης», ανέφερε ο διοικητής της ΒοΕ και συμπλήρωσε: «Με βεβαιότητα πιστεύω ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα βοηθούσε η μεγαλύτερη διαφάνεια ως προς την έκθεση σε κρατικούς τίτλους», ώστε να μην υπάρξει ευρεία δυσπιστία στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

«Δεν έχουμε ιδέα για το ποια ευρωπαϊκή τράπεζα είναι πραγματικά εκτεθειμένη σε άλλη ευρωπαϊκή τράπεζα και κατά συνέπεια απλώς σταματήσαμε να χρηματοδοτούμε τις ευρωπαϊκές τράπεζες», δήλωσε.

Ο κ. King αρνήθηκε να σχολιάσει πόσο πιθανό θεωρεί το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας, αλλά ανέφερε ότι στην έκθεση χρηματοοικονομικής σταθερότητας της ΒοΕ την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφεται πως οι αγορές δίνουν πιθανότητα 80% σε κάποιας μορφής χρεοκοπία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v