Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FXCM: Διευρύνει κέρδη το ευρώ μετά το Eurogroup

Ενδιαφέρουσα ήταν η εικόνα της αγοράς συναλλάγματος τις τελευταίες ημέρες αν και σήμερα, με την αμερικανική αγορά να παραμένει κλειστή, δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές, σημειώνει η FXCM.

FXCM: Διευρύνει κέρδη το ευρώ μετά το Eurogroup
Ενδιαφέρουσα ήταν η εικόνα της αγοράς συναλλάγματος τις τελευταίες ημέρες αν και σήμερα, ανήμερα της εορτής της 4ης Ιουλίου με την αμερικανική αγορά να παραμένει κλειστή, δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές, σημειώνει ο Joel Kruger, τεχνικός αναλυτής της FXCM.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής, "η διάθεση για ρίσκο έχει επιστρέψει και οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα με την καλύτερη ετήσια απόδοση, αν και σημείωσαν απώλειες τον Ιούνιο. Η συμφωνία για την Ελλάδα στο περιθώριο του Eurogroup σε συνδυασμό με ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, επέδρασαν θετικά στις επενδύσεις υψηλού ρίσκου, με νομίσματα όπως το δολάριο Καναδά και Αυστραλίας να επωφελούνται τα μέγιστα.

Αυτό που ξεχώρισε ήταν η έντονη ανοδική αντίδραση του δολαρίου Καναδά εν μέσω ενίσχυσης του ρίσκου και θετικών μακροοικονομικών στοιχείων από το μέτωπο του πληθωρισμού και της ανάπτυξης της οικονομίας.

Η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup το Σάββατο ως προς την εκταμίευση της 5ης δόσης των 12 δισ. ευρώ ενίσχυσε το κοινό νόμισμα. Ωστόσο, η τελική απόφαση για το νέο πακέτο στήριξης θα ληφθεί εφόσον εκπληρωθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ενώ ο Juncker προειδοποίησε ότι μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος «η κυριαρχία των Ελλήνων θα μειωθεί σημαντικά».

Ο πρόεδρος του Eurogroup παρομοίασε την κατάσταση της Ελλάδας με το «ξεπούλημα» των επιχειρήσεων της ανατολικής Γερμανίας τη δεκαετία του 1990 μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού.

Παρά τα παραπάνω «εμπόδια» το ευρώ εξακολουθεί να ενισχύεται, ενώ και τα πρόσφατα στοιχεία της αμερικανικής επιτροπής CFTC κάθε άλλο παρά ωφελούν το δολάριο. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι επενδυτές έχουν μειώσει τα πονταρίσματα υπέρ του δολαρίου στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 11 Ιανουαρίου. Όταν αυτό συνέβη τον περασμένο Ιανουάριο, το δολάριο υποχώρησε σημαντικά μεσοπρόθεσμα, κάτι που ενδεχομένως να επαναληφθεί και αυτή τη φορά.

Στην Ιαπωνία, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Shirakawa, ανάφερε ότι συνεχίζεται η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, με βραδύτερους, όμως, ρυθμούς από τους αναμενόμενους, με την ιαπωνική οικονομία αν και παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης να εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις. Στο μέτωπο των ανακοινώσεων, οι μακροοικονομικοί δείκτες στην Αυστραλία ήταν απογοητευτικοί. Οι νέες οικοδομικές άδειες και οι πωλήσεις λιανικής ήταν είτε χειρότερες των εκτιμήσεων είτε αρνητικές. Έτσι, το δολάριο Αυστραλίας δέχθηκε πιέσεις κατά τη συνεδρίαση των ασιατικών αγορών σήμερα, ενώ παραμένει ευάλωτο με τους επενδυτές να επηρεάζονται από τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία. Κατά την άποψή μας, το τοπικό νόμισμα ενδεχομένως να υποστεί ισχυρότερες πιέσεις τους επόμενους μήνες, τόσο λόγω των εγχώριων αδύναμων ανακοινώσεων όσο και λόγω απογοητευτικών στοιχείων από την Κίνα.

Στην Ευρώπη σήμερα ανακοινώνονται οι λιανικές πωλήσεις στην Ελβετία, ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης Sentix και οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη, καθώς και ο κατασκευαστικός PMI στη Βρετανία. Στην Αμερική, η μοναδική σημαντική ανακοίνωση της ημέρας είναι η βιομηχανική παραγωγή στον Καναδά. Λόγω της σημερινής αργίας, συνιστούμε να μην προβείτε σε επιθετικές τοποθετήσεις μέχρι να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς η αγορά, αύριο.

Τα futures των δεικτών παγκοσμίως δεν εμφανίζουν σημαντικές μεταβολές, ενώ τα εμπορεύματα καταγράφουν κέρδη. Την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήσαμε την απόσταση που χωρίζει την ενίσχυση του ρίσκου και τα εμπορεύματα με τον χρυσό να υποχωρεί μέσα σε ένα περιβάλλον υψηλού ρίσκου. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε να θέση να προσδιορίσουμε την τάση του πολύτιμου αυτού μετάλλου, γι΄ αυτό και παρακολουθούμε τις διακυμάνσεις της τιμής του".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v