FXCM: Σε ΗΠΑ και ΕΚΤ μετατοπίζεται το ενδιαφέρον

Mετά τον ενθουσιασμό για αποφυγή της ελληνικής χρεοκοπίας, οι αγορές αντιλαμβάνονται ότι οι προοπτικές του ευρώ δεν είναι τόσο ευοίωνες, σημειώνει η FXCM, η οποία συνδέει την πορεία του ευρώ με αυτήν της παγκόσμιας οικονομίας

FXCM: Σε ΗΠΑ και ΕΚΤ μετατοπίζεται το ενδιαφέρον
Οι αποφάσεις του Eurogroup του Σαββάτου και η αποφυγή της ελληνικής χρεοκοπίας, δημιούργησαν έναν επενδυτικό ενθουσιασμό και ενίσχυσαν το ευρώ, αλλά όπως σημειώνει ο Ilya Spivak αναλυτής της FXCM, οι προοπτικές του ευρώ συνεχίζουν να μην είναι και τόσο ευοίωνες και θα εξαρτηθούν από την γενικότερη εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής, οι αγορές μετά τον αρχικό ενθουσιασμό για τις ελληνικές εξελίξεις, αντιλαμβάνονται και πάλι το ασταθές μακροοικονομικό περιβάλλον καθώς ξεκινά το β’ εξάμηνο του έτους.

Για παράδειγμα την προηγούμενη εβδομάδα απογοήτευσαν οι δείκτες μεταποίησης παγκοσμίως, δείκτες που παραδοσιακά δίνουν τη συνολική εικόνα των οικονομιών βραχυπρόθεσμα. Η ανάπτυξη του βιομηχανικού τομέα στην Κίνα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από την «Μεγάλη Ύφεση» που ξεκίνησε το 2007.

Ο αντίστοιχος δείκτης στη Γερμανία έδειξε επιβράδυνση της δραστηριότητας, ενώ και στη Βρετανία ο δείκτης κινήθηκε εκτός των προσδοκιών της αγοράς. Αντίθετα στις ΗΠΑ, ο μεταποιητικός δείκτης ISM διέκοψε το τρίμηνο πτωτικό σερί, σημειώνοντας σημαντική βελτίωση παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις.


Δεν χρειάζεται να πούμε ότι τα στοιχεία αυτά είναι αντικρουόμενα. Η άνοδος του δείκτη μεταποίησης στις ΗΠΑ μόλις τον προηγούμενο μήνα και μια γενικής φύσης επιδείνωση των στοιχείων παγκοσμίως δείχνουν ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά.

Από την άλλη πλευρά οι θετικές επιδόσεις της μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως αναμένεται να ενισχύσουν τη ζήτηση και την ανάπτυξη και άλλων χωρών δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι εξίσου μια μεγάλη εισαγωγός-χώρα.

Επομένως, η πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης αναμένεται να καθορίσει την πορεία του ευρώ, καθώς η αγορά επηρεάζεται από το συναίσθημα και η ισοτιμία EURUSD συνδέεται άρρηκτα με το δείκτη MSCI World Stock (δείκτης που αντανακλά τις εκτιμήσεις των επενδυτών για την εταιρική κερδοφορία παγκοσμίως και επομένως για την πορεία της ανάπτυξης).
Επομένως, οι traders θα αναμείνουν σαφείς ενδείξεις για την ανάπτυξη της αμερικανικής
οικονομίας με τα βλέμματα να στρέφονται στην ανακοίνωση των στοιχείων απασχόλησης αυτή την εβδομάδα.

Αν τα στοιχεία αυτά είναι θετικά, τότε θα ενδυναμωθεί το κλίμα αισιοδοξίας, οδηγώντας το ευρώ και τις μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα. Στην αντίθετη περίπτωση, θα αντιστραφούν οι όροι.

Εν τω μεταξύ η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης της ερχόμενη Πέμπτη.

Η κίνηση αυτή έχει προεξοφληθεί εδώ και εβδομάδες από την αγορά, και επομένως αν τελικά επιβεβαιωθεί, δεν αναμένεται να προκαλέσει ενθουσιώδεις αντιδράσεις. Στην αντίθετη περίπτωση, αν η ΕΚΤ διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια λόγω της επιδείνωσης των μακροοικονομικών στοιχείων στην Ευρωζώνη τον τελευταίο μήνα, θα ασκηθούν σημαντικές πιέσεις στο ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v