Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παγκόσμιο νόμισμα ζητά ο Joseph Stiglitz

Ήρθε η ώρα η Κίνα να παίξει σημαντικότερο ρόλο στην αναμόρφωση της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής τάξης και θα πρέπει να υπάρξει ένα «παγκόσμιο νόμισμα» με την Κίνα να είναι μέρος του «καλαθιού», δήλωσε ο Joseph Stiglitz.

Παγκόσμιο νόμισμα ζητά ο Joseph Stiglitz
Ήρθε η ώρα η Κίνα να παίξει σημαντικότερο ρόλο στην αναμόρφωση της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής τάξης, ενώ θα πρέπει να υπάρξει ένα «παγκόσμιο νόμισμα» με την Κίνα να είναι μέρος του «καλαθιού», δήλωσε ο Joseph Stiglitz σε αποκλειστική του συνέντευξη στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua.

«Είναι σημαντικό για την Κίνα να παίξει έναν πολύ πιο σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία, εξυπηρετώντας τόσο την Κίνα όσο και τον κόσμο», δήλωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος, στο πλαίσιο του 16ου Παγκόσμιου Συνεδρίου του International Economic Association, που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο.

Ο κ. Stiglitz σημείωσε πως οι κανόνες της παγκόσμιας οικονομίας κατευθύνονται από τις αναπτυσσόμενες χώρες, που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τα μεγάλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα των χωρών αυτών, κάτι που δεν ωφελεί ούτε τις ΗΠΑ ούτε τον κόσμο.

Επιπλέον, πρόσθεσε, η ιδεολογία της ελεύθερης αγοράς κυριαρχεί στις ΗΠΑ και παίζει έναν δυσανάλογο ρόλο στις πολιτικές της χώρας.

«Η Κίνα υπήρξε και πιο πρακτική και πιο ισορροπημένη. Δεδομένου του αυξανόμενου ρόλου της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία, ήρθε η ώρα να ακουστεί πολύ περισσότερο η φωνή της Κίνας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Stiglitz, επισημαίνοντας πως «η Κίνα φέρνει μια διαφορετική άποψη στο τραπέζι της παγκόσμιας συζήτησης».

Σύμφωνα με τον κ. Stiglitz, ορισμένες από τις πολιτικές των ΗΠΑ έχουν πλήξει τους φτωχούς, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση επέτρεψε στις τράπεζες να εμπλακούν στην ανάληψη υπερβολικού ρίσκου και σε ληστρικό δανεισμό.

Ο ίδιος πιστεύει πως η Κίνα θα πρέπει να ηγηθεί συζητήσεων για την αναμόρφωση παγκόσμιων ιδρυμάτων όπως οι τράπεζες και να παίξει κατάλληλους ρόλους στην παγκόσμια οικονομία.

Η Κίνα, σύμφωνα με τον ίδιο, διαθέτει το ένα τρίτο των παγκόσμιων αποθεμάτων και ως εκ τούτου θα πρέπει να έχει λόγο στην διαμόρφωση του παγκόσμιου συναλλαγματικού συστήματος.

«Το υπάρχον σύστημα, όπου ένα συγκεκριμένο νόμισμα κυριαρχεί στα συναλλαγματικά αποθέματα, είναι αναχρονιστικό στον 21ο αιώνα», τόνισε ο κ. Stiglitz, προσθέτοντας πως ένα αναμορφωμένο σύστημα θα μπορούσε να ενισχύσει την παγκόσμια σταθερότητα, την παγκόσμια ανάπτυξη και θα ήταν πιο δίκαιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v