Moody’s: Υποβάθμιση σε junk για Πορτογαλία

Κατά 4 βαθμίδες (σε "Baa1" από "Βa2") υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας η Moody's. Τη διατηρεί στον προθάλαμο περαιτέρω υποβάθμισης (negative outlook). Προβλέπει δεύτερο πακέτο βοήθειας.

Moody’s: Υποβάθμιση σε junk για Πορτογαλία
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας κατά 4 βαθμίδες, σε "Baa1" από "Βa2" προηγουμένως, προχώρησε η Moody's, διατηρώντας τη χώρα στον προθάλαμο περαιτέρω υποβάθμισης (negative outlook).

Η Moody's υποβάθμισε τη χώρα σε "junk", σημειώνοντας ότι αυξάνεται το ρίσκο να χρειαστεί δεύτερο πακέτο βοήθειας πριν καταφέρει να βγει στις αγορές. Η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των spread των ομολόγων της χώρας.

Ο οίκος σημειώνει πως εντείνονται οι ανησυχίες ότι η Πορτογαλία δεν θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος και της σταθεροποίησης του χρέους. 

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με σειρά προκλήσεις, όπως η μείωση των κρατικών δαπανών, η πάταξη της φοροδιαφυγής, η επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης και η στήριξη των τραπεζών. 

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, από την πλευρά της, απάντησε ότι η υποβάθμιση της Moody's αγνοεί τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα και την επίτευξη ευρύτατης πολιτικής συναίνεσης. Πρόσθεσε ότι επιμένει στη δέσμευσή της για επιτάχυνση και επέκταση των μέτρων λιτότητας.

Σημειώνεται ότι, προ ημερών, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας εκτίμησε ότι η ύφεση θα παραμείνει και το 2012, ενώ ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα ύψους 800 εκατ. ευρώ για το 2011 με στόχο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. 

"H δημοσιονομική προσαρμογή της πορτογαλικής οικονομίας δεν μπορεί να αποτύχει", δήλωνε ο κ. Vitor Gaspar.

Με βάση το πρόγραμμα σταθερότητας, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας πρέπει να μειώσει το έλλειμμα το 2011 στο 5,9% του ΑΕΠ από 9,2% το 2010. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v