FXCM: Στα απόνερα της Moody’s η αγορά

Τρία ήταν τα γεγονότα που εκτυλίχτηκαν χθες προκαλώντας έκρηξη μεταβλητότητας στην αγορά συναλλάγματος και που κατά ένα περίεργο τρόπο κανένα δεν αφορούσε στην Ευρωζώνη και την κρίση χρέους, σημειώνει η FXCM .

FXCM: Στα απόνερα της Moody’s η αγορά
Τρία ήταν τα γεγονότα που εκτυλίχτηκαν χθες προκαλώντας έκρηξη μεταβλητότητας στην αγορά συναλλάγματος και που κατά ένα περίεργο τρόπο κανένα δεν αφορούσε στην Ευρωζώνη και την κρίση χρέους, σημειώνει ο Joel Kruger, αναλυτής της FXCM .

Το πρώτο, αναφέρει, αφορά στην κατάθεση του προέδρου της Fed, Ben Bernanke, στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο οποίος άφησε «ανοιχτό παράθυρο» για έναν νέο γύρο μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης QE3 αν η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του 2011 «τρέξει» με απογοητευτικούς ρυθμούς. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η δήλωση αυτή προκάλεσε επιθετικές ρευστοποιήσεις στο δολάριο.

Ωστόσο, η χαριστική βολή στο αμερικανικό νόμισμα ήρθε από τον οίκο Moody’s λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς, ο οποίος προειδοποίησε για υποβάθμιση της αξιολόγησης των ΗΠΑ αν δεν υπάρξει συμφωνία για αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους. Χαρακτηριστικά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης ανέφερε τα εξής:

[Η αξιολόγηση του αμερικανικού χρέους μπαίνει σε καθεστώς αναθεώρησης για πιθανή υποβάθμιση καθώς είναι πιθανό να μην αυξηθεί εγκαίρως το ανώτατο όριο χρέους ώστε να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο μη αποπληρωμής τόκων επί ομολόγων και τίτλων. Επομένως, αν και ο κίνδυνος παραμένει χαμηλός, είναι πιθανή μια βραχυπρόθεσμη χρεοκοπία.

Η πιθανότητα στάσης πληρωμών τόκων επί των ομολόγων είναι χαμηλή, όχι όμως και μη υπαρκτή. Μια πραγματική χρεοκοπία, ανεξαρτήτως διάρκειας, θα μεταβάλλει θεμελιωδώς την αξιολόγηση της Moody’s για τις μελλοντικές πληρωμές και πλέον η αξιολόγηση Αaa δεν θα είναι η ενδεδειγμένη. Ωστόσο, μια τέτοια μορφή χρεοκοπίας αναμένεται βραχυπρόθεσμη με τις ζημίες που θα υποστούν οι κάτοχοι αμερικανικών ομολόγων Treasuries να είναι ελάχιστες ή ανύπαρκτες. Γι’ αυτό και είναι πιθανότερη μια υποβάθμιση της αξιολόγησης στην περιοχή του Αa.

Αν αυξηθεί το όριο χρέους και αποφευχθεί η στάση πληρωμών, είναι πιθανό να ανακτηθεί η αξιολόγηση Aaa. Ωστόσο, οι προοπτικές της αξιολόγησης χρέους είναι πιθανόν να μεταβληθούν σε αρνητικές εκτός αν καταρτιστεί αξιόπιστο και επαρκές κυβερνητικό σχέδιο για τη μείωση του ελλείμματος μακροπρόθεσμα.]

Η προειδοποίηση της Moody’s είχε μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στην ισοτιμίες του δολαρίου έναντι των ασφαλών καταφυγίων με το ζεύγος USD/CHF να υποχωρεί σε νέα ιστορικά χαμηλά και το ζεύγος USD/JPY να σημειώνει πτώση κάτω από το επίπεδο 79,00.

Αντίθετα, ισχυρή ήταν η ζήτηση για νομίσματα όπως το ευρώ, με την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου να ανακτά το επίπεδο του 1,4200 και το δολάριο Αυστραλίας να ενισχύεται πάνω από το 1,0800 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Αξιοσημείωτη είναι η υποχώρηση της ισοτιμίας EUR/CHF σε νέο ιστορικό χαμηλό κάτω από τα 1,1500 και η εκτίναξη του δολαρίου Νέας Ζηλανδίας στο 0,8500 σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

Η έντονη ανοδική αντίδραση του δολαρίου Νέας Ζηλανδίας δεν οφείλεται αποκλειστικά στα παραπάνω γεγονότα, αλλά στην απρόσμενη βελτίωση του ΑΕΠ α’ τριμήνου και στην ανοδική αναθεώρηση της προηγούμενης μέτρησης που επιβεβαίωσαν τις αντοχές της τοπικής οικονομίας.

Παρ’ όλα αυτά, ως προς τη στρατηγική που θα ακολουθήσουμε, εξακολουθεί να προβληματίζει η αποτίμηση του δολαρίου Νέας Ζηλανδίας, όπως και του ελβετικού φράγκου σε αυτά τα επίπεδα, αναζητώντας ευκαιρίες αντίθετες από τη νέα ισχυροποίηση αυτών των νομισμάτων. Δημιουργούνται ευκαιρίες για κέρδος υπό την προοπτική εξασθένησης αυτής της ισχυρής τάσης, προχωρώντας σε πώληση τόσο του δολαρίου Νέας Ζηλανδίας όσο και του ελβετικού φράγκου έναντι του δολαρίου μετά τον χθεσινό αγοραστικό πανικό.

Έτσι, επιλέγουμε πώληση του ζεύγους NZD/USD από το επίπεδο 0,8485 με εντολή stop στο επίπεδο 0,8615 και αγορά του ζεύγους USD/CHF από το επίπεδο 0,8100 με stop στο 0,7970.

«Ήσυχο» είναι το οικονομικό ημερολόγιο της ημέρας, με την δημοσιοποίηση της μηνιαίας έκθεσης της ΕΚΤ και τα στοιχεία πληθωρισμού στην Ευρωζώνη να ξεχωρίζουν. Ωστόσο, με την αγορά συναλλάγματος να έχει βγει εκτός ελέγχου, αναμένουμε μη προγραμματισμένες επίσημες δηλώσεις, οι οποίες και θα επηρεάσουν τα πιο «ευαίσθητα» σε διακυμάνσεις νομίσματα: γιεν, ελβετικό φράγκο και δολάριο Νέας Ζηλανδίας.

Τα futures των δεικτών της Wall Street υποχωρούν, το πετρέλαιο σημειώνει μικρές μεταβολές και ο χρυσός σταθεροποιείται μετά τα χθεσινά απανωτά ιστορικά ρεκόρ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v