BIS: Τα "AAA" αυξήθηκαν στο 55% μεταξύ 1990-2006

Σύμφωνα με έκθεση, το διάστημα 1990 - 2006 τα ενεργητικά με ανώτατη αξιολόγηση "ΑΑΑ" εκτινάχθηκαν από λίγο παραπάνω από το 20% του συνόλου των αξιολογούμενων εκδόσεων σταθερού εισοδήματος σχεδόν στο 55%.

BIS: Τα AAA αυξήθηκαν στο 55% μεταξύ 1990-2006
Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον συμπέρασμα προκύπτει από την έκθεση του ενιαίου φόρουμ της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών BIS και της επιτροπής της Βασιλείας, όσον αφορά στις ευρύτατες και επίκαιρες επιπτώσεις των τιτλοποιήσεων.

Σύμφωνα με την έκθεση, μεταξύ των ετών 1990 και 2006 (η χρονιά κατά την οποία έφτασαν σε αιχμή οι εκδόσεις Asset-Backed Securities - ABS) τα ενεργητικά με την ανώτατη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας αυξήθηκαν από λίγο πιο πάνω από το 20% του συνόλου των αξιολογούμενων εκδόσεων σταθερού εισοδήματος σχεδόν στο 55%.

Αυτό σημαίνει ότι πάνω από τις μισές ομολογιακές εκδόσεις του πλανήτη θεωρούνταν απαλλαγμένες από κίνδυνο.

Το 2006, το ποσό που αντιστοιχούσε σε αυτό το ποσοστό ήταν 5.000 δισ. δολάρια σε ενεργητικά και η κατάσταση αυτή είχε άμεση σχέση με τη φούσκα της στεγαστικής πίστης που ξέσπασε στις ΗΠΑ και έκανε την αρχή στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.

Ωστόσο, από το 2008 και το 2009 ξεκίνησε ένα "ξεφούσκωμα" των αξιολογήσεων "ΑΑΑ" και τα κρατικά ομόλογα κατέλαβαν τα μεγαλύτερα ποσοστά στις ανώτατες αξιολογήσεις, κλείνοντας τις τρύπες που άφηναν οι αποκαθηλώσεις των ABS.

Κι αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι κρίσεις εθνικών χρεών είναι τρομαχτικές και πραγματικά επώδυνες, σημειώνει η BIS. "Πρόκειται για μία ακόμα επανεκτίμηση του κινδύνου, μόνο που αυτήν τη φορά η φούσκα είναι πολύ μεγαλύτερη", τονίζει η κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v