Γαλλία: Πρέπει να δοθεί "ανάσα" στην Ελλάδα

Η Ευρώπη πρέπει να δώσει "ανάσα" στην Αθήνα με μείωση των επιτοκίων δανεισμού και επιμήκυνση της αποπληρωμής τους, δηλώνει η Γαλλία. Κρίσιμες επαφές των Μέρκελ - Σαρκοζί εν όψει της συνόδου.

Γαλλία: Πρέπει να δοθεί ανάσα στην Ελλάδα
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα από τη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, δηλώνοντας πως η προσοχή είναι στραμμένη στο να δοθεί ανάσα στην Αθήνα μέσω της μείωσης των επιτοκίων από τα δάνεια διάσωσης και της επιμήκυνσης των χρόνων αποπληρωμής, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών κ. Francois Baroin.

"Αυτή η σύνοδος θα μας επιτρέψει να κάνουμε ένα περαιτέρω σημαντικό βήμα προς τον καθορισμό των όρων για το νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, το οποίο θα κάνει το χρέος της χώρας πιο ανεκτό", τόνισε ο κ. Baroin.

Ο ίδιος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info, είπε ότι οι απόψεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών δεν είναι τόσο διχασμένες όσο τις παρουσιάζουν ορισμένα μέσα ενημέρωσης.

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, κ. Alain Juppe, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό LCI, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συμφωνία στη σύνοδο κι επίσης γνωστοποίησε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Nicolas Sarkozy θα μεταβεί στο Βερολίνο για να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Angela Merkel, εν όψει της αυριανής συνόδου κορυφής.

Όπως ανακοίνωσε χθες η γαλλική προεδρία, ο κ. Sarkozy και η κ. Merkel συμφώνησαν να συναντηθούν το απόγευμα της Τετάρτης στο Βερολίνο για να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής των χωρών της ευρωζώνης που θα διεξαχθεί την επομένη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Sarkozy θα δειπνήσει στη συνέχεια με την καγκελάριο και θα αναχωρήσει από το Βερολίνο το πρωί της Πέμπτης, 21 Ιουλίου, με προορισμό τις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται ότι στη σύνοδο κορυφής θα συμμετάσχει και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κ. Christine Lagarde.

"Θα είναι παρούσα", δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ, αναφερόμενος στο πρώτο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει η κ. Lagarde από την ανάληψη των καθηκόντων της στις 5 Ιουλίου.

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεφωνική διάσκεψη μεταξύ των Βρυξελλών και των χωρών της ευρωζώνης, για να οριστικοποιηθεί η απόφαση σχετικά με το πακέτο στήριξης της Ελλάδας, ενώ αύριο το πρωί (τελικά) συνεδριάζει και το Euroworking Group.

Υψηλόβαθμοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν οτι εξετάζεται ένα ευρύ φάσμα επιλογών για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο προς την Ελλάδα, το οποίο μπορεί να ανέλθει στα 115 δισ. ευρώ.

---Παρέμβαση Ομπάμα

Πιέσεις για άμεση επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη ασκούν και οι ΗΠΑ. Χθες ο Αμερικανός Πρόεδρος κ. Barak Obama είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο κ. Obama και η κ. Merkel θεωρούν ότι είναι σημαντικό να επιλυθεί η κρίση χρέους της ευρωζώνης προκειμένου να στηριχτεί η παγκόσμια οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v