FXCM: Αναμένει εμπόδια για το ευρώ

Eπιφυλακτική στάση κρατά η FXCM ως προς το ευρώ, παρά την ενθουσιώδη υποδοχή του προσχεδίου της Συνόδου από την αγορά. Η άνοδική τάση του ευρώ χρειάζεται μεγαλύτερη αποκλιμάκωση στα spread της ευρωπεριφέρειας.

FXCM: Αναμένει εμπόδια για το ευρώ
Θερμή ήταν η υποδοχή του προσχεδίου της Συνόδου Κορυφής από την αγορά με το ευρώ να ξεπερνά διαδοχικά το φράγμα του 1,4300 και του 1,4400.

Αν και οι περισσότεροι όροι του προσχεδίου ήταν αναμενόμενοι, η γενικότερη αίσθηση που επικράτησε ήταν ότι οι παροχές της συμφωνίας ήταν περισσότερο γενναιόδωρες σε σχέση με τις προσδοκίες.

Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές της FXCM παραμένουν επιφυλακτικοί γύρω από τις πρόσφατες εξελίξεις, αναμένοντας «εμπόδια» για το ευρώ τόσο σε σχέση με τα θεμελιώδη της αγοράς όσο και από τεχνικής άποψης και είναι πιθανόν το νόμισμα να διαγράψει μέρος των κερδών του κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Από τεχνικής άποψης, η αγορά έχει διαμορφώσει μια σειρά υψηλότερων κορυφών από την υποχώρηση από τα επίπεδα του 1,5000 στις αρχές Μαΐου και η πρόσφατη ανοδική αντίδραση δείχνει ότι διατηρείται στο ακέραιο η ευρύτερη πτωτική τάση. Αν η αγορά προσαρμοστεί σε αυτή την ευρύτερη πτωτική τάση, μπορεί να διαμορφωθεί μια νέα χαμηλότερη κορυφή κάτω από την προηγούμενη χαμηλότερη κορυφή της 4ης Ιουλίου στο 1,4580.

Σε αυτή την περίπτωση το επίπεδο του 1,4580 αποτελεί το βασικότερο σημείο αντίστασης και μόνο μια διάσπαση πάνω από αυτό το επίπεδο θα άνοιγε το δρόμο για μια ισχυρή ανοδική πορεία. Έως ότου διαμορφωθεί κάτι τέτοιο, το ευρώ παραμένει σε μια ευρύτερη πτωτική τάση και αναζητά ευκαιρίες που θα την εξασθενήσουν.

Ο επικεφαλής στρατηγικής νομισμάτων G10 σε μεγάλη αμερικανική τράπεζα αναφέρεται σε μια σειρά επιφυλάξεων που θα πρέπει να διατηρούν οι επενδυτές ως προς την ενίσχυση του ευρώ μετά την ανακοίνωση του προσχεδίου της συμφωνίας του Συνόδου Κορυφής:

1) Αυτό που προσέχουμε σε τόσο σημαντικές πρωτοβουλίες σε Ευρώπη και ΗΠΑ είναι να δούμε μια περίπτωση «κατάρρευσής» τους. Και η χθεσινή συμφωνία δεν εξασφαλίζει ότι θα επιτευχθούν όλοι οι στόχοι.

2)Η ανοδική αντίδραση του ευρώ χρειάζεται μια μεγαλύτερη αποκλιμάκωση στα spread της ευρωπαϊκής περιφέρειας

3)Οι ιδιώτες επενδυτές είναι πιθανόν να εξακολουθήσουν να αποφεύγουν την ισοτιμία EURUSD. Οι τοποθετήσεις σε αυτή την ισοτιμία δεν είναι ελκυστικές λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας. Οι Κεντρικές Τράπεζες θα προχωρούσαν στην αγορά του ευρώ αν είχαν πειστεί για τη σταθερότητα. Ωστόσο, η πρόσφατη εξέλιξη ενδεχομένως να έχει φέρει την καταστροφή ένα βήμα εγγύτερα εις βάρος της πλήρους εμπιστοσύνης στις νέες δομές.

4) Οι πραγματικοί μεγάλοι κερδισμένοι στην αγορά forex G10 δεν είναι ούτε το δολάριο ούτε το ευρώ, αλλά τα μικρότερα νομίσματα της ομάδας των 10. Αυτό που πραγματικά ανακούφισε τους επενδυτές είναι ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ευρωζώνη θα εκτροχιάσουν την ανάπτυξη των οικονομιών τους.

5) Έχει προκύπτει ένα θέμα ηθικού κινδύνου που αφορά στον αν οι χώρες-μέλη της ΕΕ θα ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους.

Η χθεσινή υποχώρηση του δολαρίου οφείλεται και στο εκκρεμές ζήτημα του αμερικανικού χρέους. Αν και η Ευρώπη κατέληξε σε σημαντικές αποφάσεις για την κρίση χρέους, δεν συνέβη το ίδιο και στις ΗΠΑ με τις συζητήσεις για το όριο χρέους να χρονοτριβούν χωρίς να διαφαίνεται στο βάθος μια επικείμενη επίσημη συμφωνία.

Επιπρόσθετα, επικρατεί διάσταση απόψεων ως προς τους τομείς που θα υποστούν περικοπές δαπανών και ως προς το ποιοι φόροι θα χρειαστεί να αυξηθούν. Παράλληλα, δεν έχει διασφαλιστεί ότι οι ΗΠΑ θα καταφέρουν να μειώσουν το έλλειμμα στα επιθυμητά επίπεδα ώστε να αποφευχθεί μια υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης. Όλα τα παραπάνω επιβάρυναν σημαντικά τα δολάριο.

Ωστόσο, εκτιμούμε ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία στις ΗΠΑ και ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα αυξήσει το ανώτατο όριο χρέους πριν εκπνεύσει η χρονική διορία. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα αποκατασταθεί και η εμπιστοσύνη στο αμερικανικό νόμισμα.

Στη σημερινή ημέρα αναμένουμε να συνεχιστεί η αποτίμηση των χθεσινών σημαντικών γεγονότων επηρεάζοντας αντίστοιχα την αγορά συναλλάγματος. Στο οικονομικό ημερολόγιο ανακοινώνονται ο δείκτης IFO στη Γερμανία, οι βιομηχανικές παραγγελίες στην Ευρωζώνη, ο δείκτης πληθωρισμού και οι λιανικές πωλήσεις στον Καναδά. Τα futures των δεικτών στη Wall Street σταθεροποιούνται μετά τα χθεσινά εντυπωσιακά κέρδη, το πετρέλαιο ενισχύεται και ο χρυσός εμφανίζει σημάδια αδυναμίας, κάτω από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v