Διάγγελμα - έκκληση Ομπάμα για το χρέος

Έκκληση για έναν "δίκαιο συμβιβασμό" από τον Πρόεδρο Ομπάμα, σε τηλεοπτικό διάγγελμα, λίγες μέρες πριν στερέψουν τα διαθέσιμα κεφάλαια του ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ και ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος υποβάθμισης.

Διάγγελμα - έκκληση Ομπάμα για το χρέος
Έκκληση για έναν "δίκαιο συμβιβασμό" προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ απηύθυνε ο Πρόεδρος κ. Μπαράκ Ομπάμα, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, στο αμερικανικό κράτος, όπου για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας αναγνωρίστηκε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Επισημαίνεται ότι στις 2 Αυγούστου εξαντλούνται τα διαθέσιμα ρευστά του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και οι δημοκρατικοί και οι ρεπουμπλικανοί, σε ένα βαθιά διχασμένο Κογκρέσο, διαφωνούν ριζικά ως προς τον τρόπο και το ύψος της απαραίτητης αύξησης του ανώτατου ορίου δανεισμού της χώρας. Οι δημοκρατικοί, που ελέγχουν τη Γερουσία, προτείνουν σημαντική αύξηση του ορίου δανεισμού, που θα καλύπτει τις ανάγκες των ΗΠΑ μέχρι και το 2012, με ταυτόχρονη αύξηση της φορολογίας για τα υψηλότερα εισοδήματα, ενώ οι ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τάσσονται υπέρ της μείωσης των κρατικών δαπανών και της σταδιακής αύξησης του ορίου δανεισμού, ώστε να τεθεί εκ νέου επί τάπητος το θέμα προ των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2012.

Μόλις 7 μέρες πριν από την κρίσιμη προθεσμία, ο Πρόεδρος Ομπάμα, στο τηλεοπτικό του μήνυμα, επανέλαβε ότι η αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερης διάρκειας από ένα μόλις εξάμηνο, διαφορετικά η χώρα θα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών.

"Δεν θα έχουμε χρήματα να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας", είπε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε ολοκληρώνοντας το τηλεοπτικό του διάγγελμα: "Για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας, θα υποβαθμιστεί η πιστοληπτική μας ικανότητα, οδηγώντας τους επενδυτές σε ολόκληρο τον κόσμο να αναρωτιούνται κατά πόσον οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι μία καλή επενδυτική επιλογή. Τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών θα ανέβουν στα ύψη, όπως άλλωστε και τα στεγαστικά δάνεια ή εκείνα που αφορούν στις αγορές αυτοκινήτων, γεγονός που σημαίνει τεράστια αύξηση των φόρων για τον αμερικανικό λαό".

Ωστόσο, παρότι επέμεινε και χθες στην ανάγκη μακροπρόθεσμης αύξησης του ορίου του χρέους των ΗΠΑ, για πρώτη φορά, δεν επανέλαβε ότι εάν αυτή η πρόταση δεν γίνει τελικά δεκτή θα ασκήσει βέτο. "Η χρεοκοπία είναι ένα ανεύθυνο και ριψοκίνδυνο αποτέλεσμα αυτού του διαλόγου", τόνισε, συμπληρώνοντας ότι "θα διακινδυνεύαμε να προκαλέσουμε μια βαθιά οικονομική κρίση - μια κρίση που θα είχε προκληθεί σχεδόν αποκλειστικά από την Ουάσιγκτον".

Επίσης, ο κ. Ομπάμα επέκρινε της προτάσεις ορισμένων ρεπουμπλικανών για πολύ μεγάλες περικοπές στον προϋπολογισμό, μέσω της μείωσης των κοινωνικών δαπανών, εν αντιθέσει με τις εκκλήσεις του Λευκού Οίκου για προσέγγιση η οποία θα περιλαμβάνει αύξηση των φόρων στους εύπορους Αμερικανούς και περικοπή των φοροαπαλλαγών. "Οι περισσότεροι Αμερικανοί, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, δεν καταλαβαίνουν πώς μπορούμε να ζητήσουμε από έναν συνταξιούχο να πληρώσει περισσότερα για την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη πριν ζητήσουμε από τους κατόχους εταιρικών τζετ και τις πετρελαϊκές εταιρίες να περιορίσουν τις φοροαπαλλαγές που δεν απολαμβάνουν άλλες επιχειρήσεις", τόνισε ο κ. Μπαράκ Ομπάμα.
 
Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Τζον Μπένερ, του ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος υποστήριξε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ζητήσει μια λευκή επιταγή και επέμεινε ότι οι συνεχείς κυβερνητικές σπατάλες έχουν τελειώσει. "Ο Πρόεδρος συχνά αναφέρει ότι χρειάζεται μια ισορροπημένη προσέγγιση και αυτό στην Ουάσιγκτον σημαίνει: εμείς ξοδεύουμε περισσότερο, εσείς πληρώνεται περισσότερο. Έχοντας υπάρξει στο παρελθόν ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης, γνωρίζω ότι αυτές οι φορολογικές αυξήσεις θα καταστρέψουν τις θέσεις εργασίας", συμπλήρωσε ο κ. Μπένερ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v