UBS: Μείωση κερδών 49% και νέο ψαλίδι στο κόστος

Σε μείωση του κόστους λειτουργίας κατά 2 δισ. φράγκα προχωρά η UBS, που παραδέχθηκε ότι δεν θα πετύχει τους στόχους κερδοφορίας. Ανάλογες κινήσεις αναμένονται και από άλλες τράπεζες, καθώς απογοητεύει το investment banking.

UBS: Μείωση κερδών 49% και νέο ψαλίδι στο κόστος
Σε συρρίκνωση του κόστους λειτουργίας δήλωσε πως θα προχωρήσει η UBS καθώς προειδοποίησε ότι δεν θα πετύχει τους στόχους κερδοφορίας μετά και τα απογοητευτικά αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου. Συγκεκριμένα, η τράπεζα δήλωσε πως θα μειώσει το κόστος λειτουργίας της κατά 1,5 - 2 δισ. ελβετικά φράγκα τα επόμενα δύο - τρία χρόνια.

"Ανταποκρινόμαστε στις αλλαγές του περιβάλλοντος και στην αποδυνάμωση των οικονομικών προοπτικών, ενώ προσαρμόζουμε τις δραστηριότητές μας και αυξάνουμε την αποδοτικότητά μας", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Oswald Gruebel και συμπλήρωσε: "Ο στόχος για τα προ φόρων κέρδη, που είχε τεθεί από το 2009, είναι απίθανο να επιτευχθεί στο αρχικό χρονοδιάγραμμα, παρ' όλα αυτά η ισχυρή ανταγωνιστική μας θέση και η κεφαλαιακή μας ισχύς μας δίνουν αυτοπεποίθηση για το μέλλον".

Το δεύτερο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη της UBS άγγιξαν το 1 δισ. ελβετικά φράγκα, μειωμένα κατά 49%, έναντι εκτιμήσεων για 1,23 δισ. ελβετικά φράγκα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters σε αναλυτές. Βασική αιτία απογοήτευσης ήταν τα χαμηλότερα έσοδα από trading στις δραστηριότητες σταθερού εισοδήματος, συναλλάγματος και εμπορευμάτων του investment banking της UBS.

Υπενθυμίζεται ότι η UBS, η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα, το 2008 στηρίχθηκε από το ελβετικό κράτος και προχώρησε στη συνέχεια σε μαζικές απολύσεις 64.000 εργαζομένων. Επιπλέον, τόσο η UBS όσο και η ανταγωνίστριά της Credit Suisse καλούνται να αντιμετωπίσουν την εκτίναξη του ελβετικού φράγκου σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ παράλληλα, το κλίμα σε διεθνές επίπεδο για το investment banking δεν είναι θετικό.

Η Deutsche Bank, επίσης, δεν ικανοποίησε με τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου, καθώς τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 17%, στο 1,8 δισ. ευρώ, έναντι προβλέψεων για μεγαλύτερη άνοδο, στο 1,97 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters. Τα καθαρά κέρδη έμειναν αμετάβλητα στο 1,2 δισ. ευρώ. Η Deutsche Bank, πάντως, εμμένει στον στόχο για κερδοφορία το 2011 της τάξεως των 10 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των "Financial Times", η UBS θα προχωρήσει σε 5.000 περικοπές θέσεων εργασίας, ενώ παρόμοια σχέδια προετοιμάζουν η Credit Suisse και η Barclays. "Τα έσοδα από trading τοποθετήσεων σταθερού εισοδήματος, που ήταν η κινητήριος δύναμη για τις περισσότερες επενδυτικές τράπεζες μετά τη χρηματοοικονομική κρίση, μειώθηκαν σημαντικά για τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι παρόμοιες μειώσεις καταγράφουν και οι ευρωπαϊκές επενδυτικές τράπεζες, καθώς οι πελάτες τους θέλουν να περιορίσουν τον επενδυτικό κίνδυνο, εν μέσω αυτού του αβέβαιου μακροοικονομικού κλίματος", αναφέρουν oι "Financial Times".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v