Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραγραφή στεγαστικών οφειλών μελετά η AIB

H Allied Irish Banks της Ιρλανδίας, είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει κεφάλαια από το πακέτο διάσωσής της, για να απαλλάξει ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν έχουν την δυνατότητα να αποπληρώσουν το δάνειό τους.

Παραγραφή στεγαστικών οφειλών μελετά η AIB
H Allied Irish Banks, η μεγαλύτερη στεγαστική τράπεζα της Ιρλανδίας, είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει κεφάλαια από το πακέτο διάσωσής της με χρήματα των φορολογούμενων, για να «σώσει» με την σειρά της τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν έχουν την δυνατότητα να αποπληρώσουν το δάνειό τους.

Αν προχωρήσει το σχέδιο της Allied Irish, θα ανοίξει τον δρόμο για παραγραφή χρεών στην χειρότερη στεγαστική αγορά της Ευρώπης.

Οι τιμές των κατοικιών στην Ιρλανδία έχουν διολισθήσει 40% σε σχέση με την αιχμή τους το 2007, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας. Παραπάνω από ένα στα 10 στεγαστικά δάνεια στην Ιρλανδία είναι σε καθυστέρηση πληρωμής δόσων ή έχουν αναδιοργανωθεί –κατά κανόνα επιτρέποντας στον οφειλέτη να πληρώνει μόνο τους τόκους του δανείου για ένα διάστημα.

Η Allied Irish ανακοίνωσε ότι μελετά όλες τις δυνατές επιλογές όσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια και διεξάγει «δραστήριες» συνομιλίες με την κεντρική τράπεζα, σχετικά με σχέδιο που θα εφαρμοστεί σε όλο τον κλάδο. Μέσα σε αυτή την εβδομάδα, η ιρλανδική κυβέρνηση θα διοχετεύσει πρόσθετα 14,8 δισ. ευρώ στην Allied Irish, στο πλαίσιο του 3ου πακέτου στήριξης της τράπεζας.

Η Bank of Ireland, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιρλανδίας, δήλωσε ότι «οποιαδήποτε συμφωνία παραγραφής θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες του μεμονωμένου πελάτη και θα κινηθεί προς το καλύτερο συμφέρον του.»

Σε ξεχωριστή εξέλιξη όσον αφορά την καταπονημένη τραπεζική αγορά της Ιρλανδίας, η Bank of Ireland γλιτωσε για άλλη μια φορά την επιβολή κυβερνητικού ελέγχου, χάρη σε ομάδα θεσμικών επενδυτών του εξωτερικού, που δέχτηκαν να εξαγοράσουν 1,12 δισ. ευρώ των μετοχών της τράπεζας.

Ο Αμερικανός πολυεκατομμυριούχος Wilbur Ross, μεγάλο ταμείο από τον Καναδά και ορισμένα θεσμικά ταμεία των ΗΠΑ εκτιμάται ότι περιλαμβάνονται στους επενδυτές οι οποίοι δεσμεύθηκαν να αγοράσουν σημαντικό μερίδιο, έως 37,3% στην ιρλανδική τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v