Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

El-Erian: Οι 3 αιτίες που "μάτωσαν" τις αγορές

Τρεις πραγματικές αιτίες, και όχι τεχνικούς μόνο λόγους, εντοπίζει ο κ. Mohamed El-Erian πίσω από το ξεπούλημα της Πέμπτης στις αμερικανικές αγορές. Πώς επέδρασαν τα θεμελιώδη, η εμπιστοσύνη και η Ευρώπη.

El-Erian: Οι 3 αιτίες που μάτωσαν τις αγορές
Δεν ήταν μόνο τεχνικοί οι λόγοι που προκάλεσαν το ξεπούλημα στο κλείσιμο των αμερικανικών αγορών την Πέμπτη, λέει ο κ. Mohamed El-Erian, CEO της Pimco και συγγραφέας του βιβλίου "Όταν οι αγορές καταρρέουν".

Σε παρέμβασή του στο CNBC, ο κ. El-Erian επισημαίνει ότι, αν και τεχνικοί λόγοι ενίσχυσαν την πτωτική τάση, αυτή προκλήθηκε από τρεις επιμέρους αιτίες.

Ως πρώτη επισημαίνει το αναμφισβήτητο γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία γίνεται πιο αδύναμη. Προφανώς αυτό μεταφράζεται και σε χαμηλότερα εταιρικά κέρδη, ενώ επιβαρύνει περισσότερο τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί από την ανεργία, την υποαπασχόληση και τα χρέη. Έπειτα υπάρχει και το hangover του δεύτερου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Η FED προκάλεσε υψηλότερες τιμές στοιχείων ενεργητικού, αλλά αυτές δεν μεταφράστηκαν σε διαρκή αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας. Η ομοσπονδιακή τράπεζα με αυτόν τον τρόπο δημιούργησε κενό ανάμεσα στις αποτιμήσεις της αγοράς και στα οικονομικά θεμελιώδη, το οποίο τώρα κλείνει, με αποτέλεσμα τις χαμηλότερες τιμές, λέει ο κ. El-Erian.

Η δεύτερη αιτία σχετίζεται με την εμπιστοσύνη: οι αγορές ανησυχούν μήπως οι ιθύνοντες δεν καταφέρουν να οδηγήσουν ξανά την οικονομία στον δρόμο της υψηλής ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Η τρίτη αιτία, κατά τον κ. El-Erian, είναι η Ευρώπη: έχοντας αποτύχει να δράσουν αποφασιστικά οι ηγέτες της Ευρώπης, επέτρεψαν στην κρίση να μορφοποιηθεί από κρίση της περιφέρειας σε κρίση που περιλαμβάνει και πολύ μεγαλύτερες οικονομίες όπως αυτές της Ισπανίας και της Ιταλίας, αλλά και το τραπεζικό σύστημα της ηπείρου.

Δεν πρέπει να υποτιμάμε την ικανότητα των αγορών να ανακάμπτουν, εφόσον βέβαια υπάρξει και μία θετική έκπληξη εκ μέρους αυτών που αποφασίζουν, λέει ο κ. El-Erian. Αν, ωστόσο, οι πολιτικοί εξακολουθήσουν να απογοητεύουν, οι αγορές θα βρεθούν μπροστά στην οδυνηρή προοπτική της μεγαλύτερης μεταβλητότητας και των νέων απωλειών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v