Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Rehn: Οι αγορές δεν αντιδρούν όπως αναμέναμε

Δεν δικαιολογείται το ύψος των spreads στα ευρωπαϊκά ομόλογα από τα οικονομικά μεγέθη, υποστηρίζει ο κ. Olli Rehn. Yποσχέθηκε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ενεργοποίησης του EFSF στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Rehn: Οι αγορές δεν αντιδρούν όπως αναμέναμε
Οι αγορές δεν αντιδρούν όπως περιμέναμε ή όπως ελπίζαμε, δήλωσε ο κ. Olli Rehn σε συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι τα spreads των ομολόγων δεν δικαιολογούνται από τα θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος παραδέχθηκε ότι οι αξιωματούχοι είχαν δυσκολίες να γνωστοποιήσουν σωστά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για το δεύτερο ελληνικό πακέτο και την ενίσχυση του ρόλου του EFSF.

Ειδικότερα ως προς τις απαραίτητες διαδικασίες επικύρωσης της συμφωνίας -θέμα που αποκτά βαρύνουσα σημασία λόγω της κρίσης στις αγορές-, ο κ. Rehn διαβεβαίωσε πως θα χρειαστούν εβδομάδες και όχι μήνες ώστε να ολοκληρωθούν. Τόνισε, μάλιστα, ότι ειδικοί εργάζονται πυρετωδώς για να πάρει αυτή η συμφωνία σάρκα και οστά.

"Μπορούμε να έχουμε ολοκληρώσει τις τεχνικές και πολιτικές διαδικασίες που απαιτούνται μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου", πρόσθεσε.

Διαβεβαίωσε άπαντες πως υπάρχει η πολιτική βούληση για τη στήριξη του ευρώ, ανέφερε όμως ότι υπάρχουν περισσότερες κινήσεις που πρέπει να γίνουν.

Ο κ. Rehn έθεσε θέμα αναπροσαρμογής των μέσων που έχει η Ε.Ε. στη διάθεσή της για τη διαχείριση των κρίσεων -όπως ακριβώς έκανε και ο κ. Jose Manuel Barroso μία ημέρα νωρίτερα, με την επιστολή του στους ηγέτες της Ε.Ε.- και τόνισε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν τόσο η πραγματική ικανότητα του EFSF στην παροχή δανείων όσο και το εύρος των δραστηριοτήτων του.

"Η συμφωνία της 21ης Ιουλίου πέτυχε το μεγαλύτερο μέρος του στόχου ως προς ένα ισχυρότερο και πιο ευέλικτο EFSF", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Rehn.

Για να πετύχει στον ρόλο του το EFSF πρέπει να είναι ευέλικτο και αξιόπιστο, σημείωσε. Γι’ αυτό και θα πρέπει να είναι υπό διαρκή αξιολόγηση από τη στιγμή όπου θα αρχίσει να λειτουργεί με τα νέα του καθήκοντα. Ο κ. Rehn, πάντως, αρνήθηκε να αναφερθεί σε συγκεκριμένους αριθμούς αναφορικά με το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει να διαχειρίζεται ο μηχανισμός.

Η Κομισιόν θα εξετάσει το ζήτημα του ευρωομολόγου, για το οποίο και ο ίδιος είχε δεσμευτεί, "αλλά δεν θα μπω σε συζήτηση-δημοψήφισμα για το θέμα τώρα".

Για την ΕΚΤ ο επίτροπος σημείωσε πως είναι σίγουρος ότι θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της κρίσης στην Ε.Ε. Ερωτηθείς γιατί η κεντρική τράπεζα δεν προχωρά σε αγορές ιταλικών και ισπανικών ομολόγων, αρκέστηκε να αναφέρει πως θεωρεί την ΕΚΤ σημαντικό παίκτη και είναι σίγουρος πως θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο.

Mειώνεται σημαντικά το ελληνικό χρέος

Αναφορικά με την Ελλάδα, ο κ. Rehn υποστήριξε πως η απόφαση της συνόδου κορυφής θα βοηθήσει στο να μειωθεί σημαντικά το βάρος του χρέους. Έσπευσε να σημειώσει πως η συμμετοχή των ιδιωτών αφορά μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας. "Η μείωση του επιτοκίου δανεισμού θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 25 δισ. ευρώ την περίοδο 2011 - 2020", είπε. Έτσι, ουσιαστικά, το βάρος από το χρέος θα μειωθεί κατά 10% του ΑΕΠ. Από την άλλη πλευρά, με τη συμμετοχή των ιδιωτών και τις επαναγορές ομολόγων, η ελάφρυνση των δανειακών βαρών θα είναι επιπλέον 26 δισ. ευρώ, ή 12% του ΑΕΠ.

Σε καλό δρόμο η Ισπανία και η Ιταλία

Μιλώντας για τις εξελίξεις στην Ιταλία και στην Ισπανία ο Ευρωπαίος επίτροπος, σημείωσε ότι οι τιμές των ομολόγων δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα των δύο οικονομιών. Αμφότερες οι κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί να ολοκληρώσουν φιλόδοξα προγράμματα προσαρμογής. Βασική τους προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών. Οι δύο χώρες θα πιάσουν τους στόχους που έχουν τεθεί για το έλλειμμα, υποστήριξε. "Δεν θα χρειστούν βοήθεια για τον δανεισμό τους".

Απαιτείται παγκόσμιος συντονισμός

Σχολιάζοντας τη διεθνή κατάσταση, ο κ. Rehn υποστήριξε πως είναι απαραίτητο να υπάρξει συντονισμός της δράσης. Το G7 και το G20 καλούνται να παίξουν σημαντικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση γιατί η κρίση έχει παγκόσμια διάσταση και όχι μόνο ευρωπαϊκή.

Εκτίμησε πως η αρνητική αντίδραση των αγορών σχετίζεται άμεσα με την ανησυχία που προκάλεσαν οι διαπραγματεύσεις στις ΗΠΑ για την αύξηση του ορίου χρέους αλλά και με τα σημάδια για υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης σε μεγάλες οικονομίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v