Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Fed σήμερα η προσοχή των αγορών

Στη σημερινή συνεδρίαση της Fed εστιάζει η προσοχή, καθώς αναζητούνται τρόποι στήριξης της οικονομίας και των αγορών από την ομοσπονδιακή τράπεζα, που όμως έχει ήδη εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό τα πολεμοφόδιά της.

Στη Fed σήμερα η προσοχή των αγορών
Στη Fed στρέφεται η προσοχή αλλά και οι ελπίδες επενδυτών και αναλυτών, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συνεδριάζει σήμερα, εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων να δράσει, ώστε να χαλιναγωγηθούν η ελεύθερη πτώση των αγορών και η αναπτυξιακή πορεία των ΗΠΑ, μετά την υποβάθμιση από την S&P. Από πολλές πλευρές διατυπώνονται εκκλήσεις προς τη Fed να προβεί σε κινήσεις, ίσως ακόμη και σε ένα τρίτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Άλλοι αναλυτές επισημαίνουν ότι μετά τα δύο προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, τα οποία έφεραν τον ισολογισμό της τράπεζας στα 2,9 τρισ. δολ. και με σχεδόν μηδενικά επιτόκια, η φαρέτρα της Fed είναι πλέον σχεδόν άδεια.

"Εάν η Fed δεν κάνει κάτι, τότε σίγουρα θα έχουμε μία ακόμη απογοήτευση για τις αγορές σε αυτό το επίπεδο", δηλώνουν οι αναλυτές της JP Mοrgan. Η χθεσινή συνεδρίαση, άλλωστε, όπου ο Dow Jones βούλιαξε κατά 5,5%, ήταν η χειρότερη για τις αγορές από την 1η Δεκεμβρίου 2008.

Οι επενδυτές, πάντως, έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις σημερινές ανακοινώσεις, περιμένοντας κυρίως να δουν εάν θα υπάρξει αναθεώρηση των προβλέψεων της Fed για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ.

Μία τέτοια κίνηση από τις αγορές και αναλυτές ερμηνεύεται ως ένα πρώτο μήνυμα της διάθεσης της ομοσπονδιακής τράπεζας να στηρίξει την οικονομία. Τον Ιούνιο, η Fed διατύπωσε πρόβλεψη για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ στο 2,7% - 2,9% για το 2011.

Η Fed θα μπορούσε επίσης να επανεπενδύσει τα έσοδά της από τα ληξιπρόθεσμα ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της σε τίτλους μακρύτερης διάρκειας, ασκώντας νέες πτωτικές πιέσεις στο κόστος του χρήματος.

Μία τρίτη κίνηση που θα μπορούσε να γίνει, η οποία όμως δεν θεωρείται πολύ πιθανή, είναι να προχωρήσει σε έναν νέο γύρο αγοράς ομολόγων, μέσο αμφιλεγόμενο και με μικρή αποτελεσματικότητα. "Όλα εξαρτώνται από το πόσο αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις της Fed", εξηγεί και ο κ. John Silvia της Wells Fargo.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v