Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αckermann: Ο καλός Γερμανός και το ξεφόρτωμα!

Όταν ο J. Ackermann καλούσε τους διεθνείς πιστωτές να βοηθήσουν στο πακέτο για την Ελλάδα, προηγουμένως είχε... ξεφορτώσει από την Deutsche Bank τα επικίνδυνα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου!

Αckermann: Ο καλός Γερμανός και το ξεφόρτωμα!
Όταν ο κ. Josef Ackermann κάλεσε τους πιστωτές για να βοηθήσουν στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, τον περασμένο μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank είχε ήδη μειώσει τα ανοίγματα της τράπεζας σε πιθανές ζημίες από τη μετάδοση της κρίσης στην Ιταλία και στην Ισπανία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, πέντε ημέρες πριν από τη συμφωνία των πιστωτών να στηρίξουν το σχέδιο του Institute for International Finance (του οποίου προεδρεύει ο κ. Ackermann) για αποδοχή ζημιών από τα ανοίγματα στο ελληνικό χρέος, η γερμανική τράπεζα ανακοίνωσε ότι είχε μειώσει τους κινδύνους που σχετίζονται με την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα και την Ισπανία κατά 70% στο α΄  εξάμηνο. Στην Ιταλία, η τράπεζα μείωσε το άνοιγμα στα 996 εκατ. ευρώ από 8,01 δισ. ευρώ.

Με εκείνη την απόφαση η D.B. γλίτωσε πολλές ζημίες από τα ιταλικά ομόλογα, τα οποία έκτοτε βούλιαξαν. Προκάλεσε, όμως, και τη διεξαγωγή έρευνας από την ιταλική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και επικρίσεις ότι βοήθησε να υπονομευθεί η εμπιστοσύνη στη χώρα.

Κι αυτό μπορεί να πλήξει το franchise της τράπεζας, σε μια χώρα όπου τα νοικοκυριά αποταμιεύουν περισσότερο από άλλα ευρωπαϊκά και πληρώνουν υψηλότερες τραπεζικές προμήθειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v