Καντάφι: Θα βγω νικητής ή... μάρτυρας

Εκλογές σε οχτώ μήνες υπόσχονται οι αντάρτες.Ο Μουαμάρ Καντάφι δηλώνει πως κυκλοφορεί κρυφά στην Τρίπολη και πως θα βγει "νικητής ή μάρτυρας". Η Δύση αναγνωρίζει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο και αποδεσμεύει χρήματα.

Καντάφι: Θα βγω νικητής ή... μάρτυρας
Αμνηστία και αμοιβή 1,3 εκατ. δολαρίων σε όποιον παραδώσει τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, υποσχέθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Μετάβασης, την ώρα που ο Καντάφι παραμένει άφαντος και οι μάχες στην πρωτεύουσα συνεχίζονται.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Συμβουλίου, Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ, ανέφερε σε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη ότι οι αντάρτες προσφέρουν αμνηστία σε όποιον συλλάβει ή σκοτώσει τον Καντάφι και πρόσθεσε ότι επιχειρηματίας από την Βεγγάζη προσφέρει αμοιβή 2 εκατ. διναρίων (1,3 εκατ. δολαρίων) για την σύλληψη του Καντάφι.

Νωρίτερα την Τετάρτη, το πρακτορείο Ynet μετέδωσε ότι ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Μετάβασης είχε εκφράσει την επιθυμία των ανταρτών να δικαστεί ο Καντάφι μέσα στη Λιβύη, ενώ προανήγγειλε τη διενέργεια νομοθετικών και προεδρικών εκλογών μέσα στους επόμενους οχτώ μήνες.

Την ίδια ώρα ο Καντάφι σε νέο ηχογραφημένο μήνυμα που έστειλε την Τετάρτη, καλεί τους πολίτες της Τρίπολης να προχωρήσουν σε εκκαθάριση της πόλης από τους προδότες και αποκαλύπτει ότι τριγυρνά κρυφά στους δρόμους της Λιβυκής πρωτεύουσας όπου αισθάνεται… ασφαλής

«Όλοι οι Λίβυοι πρέπει να είναι παρόντες στην Τρίπολη. Νέοι άνδρες, φύλαρχοι και γυναίκες πρέπει να σαρώσουν την Τρίπολη και να την χτενίσουν ψάχνοντας τους προδότες» δηλώνει ο Μουαμάρ Καντάφι στο ηχητικό μήνυμα που μετέδωσε η al-Rai TV και συμπλήρωσε: «Βγήκα λίγο στην Τρίπολη διακριτικά, χωρίς να με δει ο κόσμος και…. Δεν αισθάνθηκα ότι η Τρίπολη βρίσκεται σε κίνδυνο». Στο ίδιο μήνυμα την απομάκρυνσή του από Bab al-Aziziya ως «κίνηση τακτικού ελιγμού» και δήλωσε πως από την μάχη του με το ΝΑΤΟ θα βγει «ή νικητής ή μάρτυρας»

Πώς μπήκαν οι αντάρτες στο Bab – Al-Aziziya

Οι ξένοι αντάρτες πάντως, αφού εισέβαλλαν στο αχανές αρχηγείο του Καντάφι, συνεχίζουν να τον αναζητούν. Τα ξένα πρακτορεία μεταδίδουν εικόνες από τους αντάρτες μέσα στο Bab al-Aziziya να πανηγυρίζουν πυροβολώντας στον αέρα.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της Ε.Ε σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Κάθριν Άστον, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Μετάβασης οι αντάρτες έχουν αποκτήσει τον έλεγχο του 80% της Τρίπολης.

Το βρετανικό Sky TV μετέδωσε ότι καπνοί άρχισαν να βγαίνουν από το συγκρότημα, ύστερα από αεροπορική επίθεση του ΝΑΤΟ, την οποία πάντως δεν επιβεβαιώνει – προς το παρόν τουλάχιστον – η συμμαχία. Oι αντάρτες κατάφεραν αρχικά να ανοίξουν μια από τις πύλες του οχυρωμένου κτιριακού συγκροτήματος Bab al-Aziziya και στην συνέχεια εισέβαλαν σε αυτό.

Σημειώνεται ότι το κτιριακό συγκρότημα Bab al-Aziziya στεγάζει τα γραφεία του Καντάφι και των ανώτερων αξιωματούχων του στρατού, ενώ συνδέεται με τη θάλασσα με υπόγεια τούνελ 30 μιλίων.

Νωρίτερα, ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος είχε συλληφθεί, εμφανίστηκε στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι ξένοι δημοσιογράφοι στην Τρίπολη, υπό τις επευφημίες των υποστηρικτών του καθεστώτος, επιβεβαιώνοντας ότι ο πατέρας του είναι ασφαλής στη λιβυκή πρωτεύουσα.

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη σημειώθηκαν σύμφωνα με το Reuters συμπλοκές έξω από το ξενοδοχείο Rixos, στο οποίο κρατούνταν όμηροι από στρατιώτες του Καντάφι ξένοι ανταποκριτές. Σύμφωνα, με το Al Jazeera οι ξένοι ανταποκριτές απελευθερώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης. Ένα από τους δημοσιογράφους, ο Μάθιου Τσανς του CNN, έγραψε στο Twitter ότι φεύγει από το ξενοδοχείο ύστερα από έξι εφιαλτικές μέρες.

Λίγη ώρα αργότερα η ιταλική κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι τέσσερεις Ιταλοί δημοσιογράφοι απήχθησαν το πρωί της Τετάρτης κοντά στην Ζαουίγια.

 Αποδεσμεύονται λιβυκά κεφάλαια δισεκατομμυρίων δολαρίων

Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Oana Lungescu έκανε λόγο για «τελευταίο κεφάλαιο» στο καθεστώς Καντάφι προσθέτοντας ότι «το τέλος είναι κοντά». Παράλληλα, Βρετανία, Γαλλία και ΗΠΑ προσπαθούν να πετύχουν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αποδέσμευση λιβυκών κεφαλαίων 100 δισ. δολ. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ παράλληλα, δηλώνουν ότι θα πρέπει να συντονιστεί ανθρωπιστική αποστολή και να τερματιστεί το εμπάργκο εναντίον της Λιβύης.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο παράλληλα, θα ζητήσει την Τετάρτη στο πλαίσιο συνεδρίου στην Ντόχα να αποδεσμευθούν αρχικά λιβυκά κεφάλαια ύψους 2,5 δισ. δολ.

Έξι χώρες - και η Ελλάδα - αναγνώρισαν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο

Έξι ακόμη χώρες αναγνώρισαν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο – εκ των οποίων η Νορβηγία, το Ιράκ, το Μαρόκο και το Μπαχρέιν – ενώ συγκαλείται έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου την Πέμπτη.

Η Ελλάδα αναγνωρίζει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης ως νόμιμο φορέα που θα καθοδηγήσει το λιβυκό λαό στην κρίσιμη νέα φάση της μεταβατικής διαδικασίας, προς όφελος της χώρας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών, Στ. Λαμπρινίδης.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ αναφέρει τα εξής:

"Οι τελευταίες εξελίξεις σηματοδοτούν μια νέα πραγματικότητα. Προδιαγράφουν ένα νέο μέλλον για τη Λιβύη. Ο λιβυκός λαός πέρασε πολλά και δικαιούται τώρα να τρέφει μεγάλες προσδοκίες. Δικαιούται ένα μέλλον στο οποίο θα επικρατεί ασφάλεια, πραγματική δημοκρατία, σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ανάπτυξη και ευημερία.

Η Λιβύη δεν αντέχει άλλη βία. Τα υπολείμματα του καθεστώτος πρέπει, έστω και την ύστατη ώρα, να συνειδητοποιήσουν ότι αποτελούν παρελθόν. Η αιματοχυσία πρέπει να σταματήσει. Ο ηρωικός αγώνας του λιβυκού λαού, η γέννηση της νέας Λιβύης, δεν πρέπει να φέρει το στίγμα των αντιποίνων.

Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε αυτή η κρίση, αγωνίστηκε για τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Το έκανε στο πλαίσιο συγκεκριμένης στρατηγικής, ώστε με τις δικές μας δυνάμεις, αλλά και μέσω των δομών της διεθνούς κοινότητας, τον ΟΗΕ και την Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη, να συμβάλλουμε στην προετοιμασία για την επόμενη ημέρα.

Στηρίξαμε ενεργά τις επιχειρήσεις για την προστασία των αμάχων. Πρωταγωνιστήσαμε στην ανθρωπιστική προσπάθεια, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εκκένωση χιλιάδων αμάχων από τη ζώνη του πυρός και διαθέσαμε την Κρήτη ως βασικό διαμετακομιστικό κέντρο. Το ρόλο αυτό θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε με συνέπεια.

Αναστείλαμε τη λειτουργία της ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη και εγκαθιδρύσαμε διπλωματικές επαφές με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο στη Βεγγάζη. Επιδιώξαμε δυναμικά την έναρξη πολιτικής διαδικασίας. Στην τέταρτη συνάντησή της, η Ομάδα Επαφής επιβεβαίωσε το ρόλο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου στη διαδικασία μετάβασης.

Έχει φτάσει η ώρα για την έναρξη εθνικού συμμετοχικού διαλόγου. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, αναγνωρίζει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως νόμιμο φορέα που θα καθοδηγήσει το λιβυκό λαό στην κρίσιμη νέα φάση της μεταβατικής διαδικασίας, προς όφελος της Λιβύης και της ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ελλάδα και η διεθνής κοινότητα θα συνεχίσουν να στηρίζουν αυτή την προσπάθεια, πάντα με σεβασμό στην κυριαρχία της Λιβύης και τη βούληση του λιβυκού λαού. Ειδικά η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συμπαρασταθεί με όλες της τις δυνάμεις στην προσπάθεια οικοδόμησης θεσμών, που θα θωρακίσουν τη δημοκρατία που γεννιέται στη Λιβύη. Στην αυγή της νέας ημέρας, είμαστε έτοιμοι να σταθούμε στο πλάι του λιβυκού λαού. Οι δικές του ελπίδες είναι και δικές μας".


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v