Διπλωματική μάχη για τα $160 δισ. του Καντάφι

Πληροφορίες για εντοπισμό του Καντάφι. Μαραθώνιος διαβουλεύσεων για την αποδέσμευση των κεφαλαίων του Καντάφι. Απαγωγή δύο Ιταλών δημοσιογράφων και σενάρια για παρατεταμένο ανταρτοπόλεμο στο πρότυπο του Ιράκ

Διπλωματική μάχη για τα $160 δισ. του Καντάφι
Συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό για τον Συνταγματάρχη Καντάφι και τους γιούς του, με τους αντάρτες να ισχυρίζονται ότι τον έχουν εντοπίσει σε συγκρότημα κατοικιών κοντά στο καταφύγιο του.

Όπως μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων, το μεσημέρι της Πέμπης ομάδα ανταρτών που πραγματοποιούσε επίθεση σε συγκρότημα κατοικιών κοντά στο καταφύγιο του Καντάφι, ισχυρίστηκε ότι εντόπισε τον Καντάφι και κάποιους από τους γιούς του ενώ κρύβονταν σε ένα από τα κτίρια. Αμέσως έτρεξαν στο σημείο μεγαλύτερες δυνάμεις, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει είδηση για σύλληψη του Λίβυου ηγέτη.  

"Είναι όλοι μαζί. Βρίσκονται σε μια μικρή τρύπα" είπε στο Reuters ένας από τους αντάρτες. Σήμερα θα τελειώσουμε. Σήμερα θα το τελειώσουμε όλο αυτό" πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται το γαλλικό περιοδικό Paris Match, ομάδα ανταρτών ήρθε πολύ κοντά στην σύλληψη του Λίβυου ηγέτη σε ιδιωτικό σπίτι στην Τρίπολη, ύστερα από πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών ξένων κρατών.

Ομάδα ανταρτών επισκέφτηκε το σπίτι που υπέδειξαν οι ξένες μυστικές υπηρεσίες ως κρησφύγετο του Καντάφι και παρόλο που δεν τον βρήκαν εκεί, βρήκαν στοιχεία ότι είχε μείνει σε αυτό το σπίτι πριν από λίγες ημέρες.

Σύμφωνα πάντως με τον υπουργό Άμυνας της Μ. Βρετανίας, Liam Fox, το ΝΑΤΟ παρέχει πληροφορίες και οδηγίες για τον εντοπισμό του Καντάφι στους Λίβυους αντάρτες. 

Την ίδια ώρα διπλωματική μάχη και μαραθώνιος διαβουλεύσεων διεξάγεται σε διεθνές επίπεδο ώστε να αποδεσμευθεί ο πακτωλός των λιβυκών κεφαλαίων που είχε «παγώσει» επί Μουαμάρ Καντάφι και τώρα διεκδικεί άμεσα το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της χώρας.

Το συνολικό ύψος των «παγωμένων» λιβυκών κεφαλαίων (που διαχειριζόταν τo Libyan Investment Authority) ανέρχεται στα 160 δισ. δολ. και ορισμένες χώρες, όπως η Νότιος Αφρική, αντιδρούν στην αποδέσμευσή τους καθώς δεν αναγνωρίζουν την δικαιοδοσία του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

Το Μεταβατικό Συμβούλιο δηλώνει πως δεν μπορεί να εγκατασταθεί στην Τρίπολη και να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας ενόσω αναζητείται ο Καντάφι και επισημαίνει πως είναι απόλυτη η ανάγκη για την αποδέσμευση αυτών των κεφαλαίων ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός πιο αιματηρού εμφυλίου πολέμου, όπως συνέβη στο Ιράκ και την Σομαλία

Την Τετάρτη το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι προσφέρει αμνηστία και αμοιβή 1,3 εκατ. δολαρίων σε όποιον παραδώσει τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Συμβουλίου, Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ, ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ότι οι αντάρτες προσφέρουν αμνηστία σε όποιον συλλάβει ή σκοτώσει τον Καντάφι και πρόσθεσε ότι επιχειρηματίας από την Βεγγάζη προσφέρει αμοιβή 2 εκατ. διναρίων (1,3 εκατ. δολαρίων) για την σύλληψη του Καντάφι.

Νωρίτερα την Τετάρτη, το πρακτορείο Ynet μετέδωσε ότι ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Μετάβασης είχε εκφράσει την επιθυμία των ανταρτών να δικαστεί ο Καντάφι μέσα στη Λιβύη, ενώ προανήγγειλε τη διενέργεια νομοθετικών και προεδρικών εκλογών μέσα στους επόμενους οχτώ μήνες.

Σχέδια Καντάφι για παρατεταμένο ανταρτοπόλεμο

Ο ίδιος ο Καντάφι, σε μαγνητοφωνημένο του μήνυμα που μεταδόθηκε την Τετάρτη, δήλωσε πως βρίσκεται στην Τρίπολη και πως κυκλοφορεί στους δρόμους κρυφά. Ένας πρώην στενός του συνεργάτης, ο Abdel Salam Jaloud, ο οποίος «άλλαξε στρατόπεδο» μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, δήλωσε πως ο Καντάφι σκοπεύει να παραμείνει κρυμμένος για κάποιο χρονικό διάστημα και στην συνέχεια να ξεκινήσει ανταρτοπόλεμο.

«Είναι άρρωστος με την εξουσία. Πιστεύει ότι μπορεί να συγκεντρώσει τους υποστηρικτές του και να πραγματοποιεί επιθέσεις. Έχει παραισθήσεις. Νομίζει ότι μπορεί να επιστρέψει στην εξουσία» δήλωσε.

Εν τω μεταξύ σε μήνυμα που μετέδωσε την Πέμπτη το κανάλι Al-Orouba, ο Μουαμάρ Καντάφι καλεί τους οπαδούς του σε ολόκληρη την Λιβύη να πολεμήσουν ενάντια στην ξένη εισβολή και να καταστρέψουν τους αντάρτες στην Τρίπολη.

"Η Λιβύη είναι για τους Λίβυους και όχι για τον ιμπεριαλισμό, την Γαλλία, τον Σαρκοζί, την Ιταλία. Η Λιβύη είναι για σας, όχι για αυτούς που βασίζονται στο ΝΑΤΟ" ανέφερε στο μήνυμα του ο Καντάφι.

Απαγωγή δύο Ιταλών δημοσιογράφων

Η κρισιμότητα της κατάστασης όμως, όπως και ο κίνδυνος να βυθιστεί η Λιβύη σε έναν παρατεταμένο αιματηρό εμφύλιο πόλεμο φαίνεται και από την απαγωγή δύο Ιταλών δημοσιογράφων κοντά στην πόλη Ζαουίγια, ανάμεσα στην Τρίπολη και τα σύνορα με την Τυνησία. Η απαγωγή έγινε λίγο πριν την συνάντηση του επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου με τον Ιταλό πρωθυπουργό Silvio Berlusconi. Αρκετοί δυτικοί αξιωματούχοι παράλληλα, προειδοποιούν ότι όπλα όπως αντιαεροπορικοί πύραυλοι και πυρηνικά υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή μίας «βρώμικης βόμβας» ίσως να βρεθούν σε λάθος χέρια.

Στην χθεσινή συνάντηση στην Ντόχα, το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο έλαβε στήριξη από τους βασικούς του διεθνείς συμμάχους στην διεκδίκηση της αρχικής αποδέσμευσης 5 δισ. ευρώ. Το ποσό είναι τελικά διπλάσιο από τις αρχικές συζητήσεις που περιορίζονταν στα 2,5 δισ. ευρώ. Πλέον, το αίτημα για την αποδέσμευση αυτών των κεφαλαίων μεταβιβάζεται στην επιτροπή κυρώσεων του ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και την ΕΕ. Οι ΗΠΑ παράλληλα, προχωρούν στη σύνταξη ψηφίσματος για την αποδέσμευση επιπλέον 1,5 δισ. δολ. στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο για ανθρωπιστική βοήθεια. Εάν υπάρξει αυτή η απόφαση το απόγευμα της Πέμπτης, τότε ανοίγει ο δρόμος για το Μεταβατικό Συμβούλιο να ζητήσει και άλλα κεφάλαια.

Το ζήτημα όμως, είναι ότι η απόφαση πρέπει να είναι ομόφωνη και αρκετά κράτη, όπως η Νότιος Αφρική, που δεν αναγνωρίζουν το Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης, ζητούν χρόνο ώστε να συμβουλευθούν με την Αφρικανική Ένωση.

Νέα συνάντηση του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου με τους βασικούς διεθνείς εταίρους τους θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Τουρκία.

Καταφύγιο 5 αστέρων διέθετε ο Καντάφι

Ο βραζιλιάνος πλαστικός χειρουργός Λιασίρ Ριμπέιρο, που χειρούργησε το 1994 τον Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε πως είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που επισκέφτηκαν το απίστευτο καταφύγιο του λίβυου ηγέτη στην Τρίπολη, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο 70χρονος Ριμπέιρο, ένας από τους εξέχοντες βραζιλιάνους επιστήμονες, συμμετείχε σε ιατρικό συνέδριο στην Τρίπολη όταν τον πλησίασε ο τότε υπουργός Υγείας της Λιβύης και του ζήτησε "να εξετάσει ένα αγαπημένο του πρόσωπο".

"Πίστεψα ότι επρόκειτο για την σύζυγό του, αλλά όταν φτάσαμε στον προορισμό μας κατάλαβα ότι ήταν ο Καντάφι. Η είσοδος στο καταφύγιο ήταν μυστική και με άφησαν να περιμένω σε μια βιβλιοθήκη", διηγείται ο γιατρός και προσθέτει ότι αμέσως μετά τον οδήγησαν σε ένα κτίριο όπου υπήρχε μια σκηνή.

"Εκεί με δέχτηκε ο Καντάφι. Του είπα ότι ήταν πολύ σκοτεινά για να τον εξετάσω και μεταφερθήκαμε σε ένα πλήρως εξοπλισμένο σύγχρονο οδοντιατρείο", συνεχίζει ο Ριμπέιρο.

Ο πλαστικός χειρουργός αποκαλύπτει πως στο καταφύγιο υπήρχε ένα γυμναστήριο με πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων και δύο αίθουσες χειρουργείων με γερμανικό εξοπλισμό υψηλής ποιότητας. "Ήταν απίστευτο! Δεν πίστευα ότι θα δω κάτι τέτοιο", τονίζει ο Ριμπέιρο, ο οποίος χειρούργησε ένα χρόνο μετά τον Καντάφι.

Ο γιατρός διευκρινίζει πως ο Καντάφι υποβλήθηκε σε πλαστική στα μάτια και σε εμφύτευση μαλλιών.

"Όλο το προσωπικό ήταν ξένοι: ο γιατρός του ήταν Πακιστανός, οι αναισθησιολόγοι από την Αίγυπτο και τη Ρωσία και η νοσοκόμα από την Γιουγκοσλαβία. Πιστεύω ότι φοβόταν ότι θα τον δολοφονήσουν οι συμπατριώτες του", είπε ακόμα ο Ριμπέιρο.

"Πριν 16 χρόνια δεν τον θεωρούσαν αιμοσταγή δικτάτορα, ήταν ανοικτός στη Δύση και τον αποκαλούσαν αρχηγό κράτους. Ήταν καλλιεργημένος, μιλούσε άπταιστα αγγλικά, αλλά δεν με κοίταζε ποτέ στα μάτια", επισήμανε ο βραζιλιάνος γιατρός.

Τέλος, ο Ριμπέιρο προέβλεψε πως ο Καντάφι δεν θα "βγει ζωντανός" από την επανάσταση εναντίον του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v