Καντάφι: "Κυνηγήστε τους αρουραίους"

Ο ίδιος ο Καντάφι, με νέο του μήνυμα, καλεί τους υποστηρικτές των αντικαθεστωτικών να... εξαγνίσουν την Τρίπολη από τους αρουραίους, τους σταυροφόρους και τους άπιστους.

Καντάφι: Κυνηγήστε τους αρουραίους
Οι Λίβυοι αντάρτες πραγματοποίησαν την Παρασκευή εξόρμηση στην περιοχή Αμπού Σαλίμ της Τρίπολης, ένα από τα κύρια κρησφύγετα των δυνάμεων του Καντάφι στην πρωτεύουσα, την ώρα που το Εθνικό Συμβούλιο Μετάβασης άνοιγε και πάλι τα γραφεία της κυβέρνησης.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, αφού αναγνωρίστηκε και επισήμως από τον Αραβικό Σύνδεσμο, άνοιξε και πάλι τα κυβερνητικά γραφεία της πρωτεύουσας. Αυτή η κίνηση θεωρείται πολύ κρίσιμη για να αποφευχθεί ένας αιματηρός εμφύλιος πόλεμος ή παρατεταμένος ανταρτοπόλεμος στο πρότυπο του Ιράκ και του Αφγανιστάν. "Ανακηρύσσω την αρχή της ανάκτησης της λειτουργίας των κυβερνητικών γραφείων στην Τρίπολη", δήλωσε ο Ali Tarhouni, επικεφαλής επί θεμάτων ενέργειας και οικονομικών του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

Την ίδια ώρα χιλιάδες αντάρτες χτένιζαν την περιοχή Αμπού Σαλίμ για τον εντοπισμό ελεύθερων σκοπευτών, πραγματοποιώντας δεκάδες συλλήψεις, ενώ το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε δύο αεροπορικές επιθέσεις σε κτίρια της περιοχής.

Σύμφωνα με εκπροσώπους τον ανταρτών υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο Μουαμάρ Καντάφι να κρύβεται στην περιοχή Αμπού Σαλίμ.

Στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου Μετάβασης δήλωσε στο Reuters ότι "η περιοχή που βρίσκεται ο Καντάφι δέχεται επίθεση αυτή τη στιγμή. Οι αντάρτες χτενίζουν την περιοχή και έχουν τον έλεγχο της".

Ο Συνταγματάρχης Καντάφι από την πλευρά του, με νέο παραληρηματικό του μήνυμα, καλεί τους υποστηρικτές τους να... εξαγνίσουν την Τρίπολη "από τους αρουραίους, τους σταυροφόρους και τους άπιστους".

Το νέο ηχογραφημένο μήνυμα μεταδόθηκε από φιλοκανταφικό τηλεοπτικό δίκτυο, λίγες ώρες αφότου ομάδα αντικαθεστωτικών ισχυριζόταν ότι τον έχει περικυκλώσει μαζί με ορισμένους γιους του σε γειτονιά της Τρίπολης και ενώ δημοσίευμα της "Daily Mail" ισχυρίζεται ότι είχε μεταμφιεστεί σε γυναίκα για να ξεφύγει.

"Η Λιβύη είναι για τον λιβυκό λαό και όχι για τους πράκτορες, ούτε για τον ιμπεριαλισμό, ούτε για τη Γαλλία, ούτε για τον Σαρκοζί, ούτε για την Ιταλία", υποστηρίζει στο μήνυμά του ο Καντάφι. "Οι φυλές πρέπει να παρελάσουν στην Τρίπολη. Μην αφήσετε την Τρίπολη σε αυτούς τους αρουραίους, σκοτώστε τους, νικήστε τους γρήγορα".

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, την Παρασκευή στρατιώτες των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι πραγματοποίησαν επίθεση στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Λιβύης την Παρασκευή, καταστρέφοντας ένα αεροσκάφος.

Εν τω μεταξύ, σφοδρές μάχες σημειώνονται όχι μόνο στην Τρίπολη αλλά και σε άλλες πόλεις, όπως η Σίρτη, γενέτειρα του Λίβυου ηγέτη. Οι εξεγερμένοι είναι απίθανο να ζητήσουν διεθνή ειρηνευτική δύναμη, αλλά μπορεί να ζητήσουν εξωτερική βοήθεια για την αστυνόμευση, δήλωσε χθες το State Department.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Αμερικανοί πράκτορες συντονίζουν τις επιχειρήσεις για τον εντοπισμό του Καντάφι, την ώρα όπου το Πεντάγωνο εμμένει στην άποψη ότι ο Λίβυος ηγέτης παραμένει στην πατρίδα του. Το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί όλα τα συστήματα παρακολούθησης και εντοπισμού που διαθέτει για να παράσχει πληροφορίες στους αντάρτες που αναζητούν τον Μουαμάρ Καντάφι, δήλωσε χθες ο Βρετανός υπουργός Άμυνας κ. Λίαμ Φοξ.

Οι αντικαθεστωτικοί με την τεχνολογική βοήθεια του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι πλέον ο Καντάφι δεν έχει πολλά μέρη να κρυφτεί. Έτσι, χωρίς να αποκλείουν την πιθανότητα να έχει μεταβεί στη γενέτειρά του Σίρτη -η οποία βομβαρδίστηκε χθες από αεροπλάνα του ΝΑΤΟ-, θεωρούν πιθανότερο να βρίσκεται κρυμμένος στη γειτονιά Αμπού Σαλίμ της Τρίπολης, όπου χθες διεξήχθησαν σφοδρές μάχες.

Ο συνταγματάρχης Hisham Buhagiar δήλωσε πως εξετάζουν πολλές περιοχές για τον εντοπισμού του Καντάφι. "Στέλνουμε καθημερινά ειδικές δυνάμεις για να κυνηγήσουν τον Καντάφι. Έχουμε μία ομάδα μυστικών υπηρεσιών και άλλες ομάδες που τον καταδιώκουν". Ο πρώην διοικητής της λιβυκής κεντρικής τράπεζας, κ. Φαρχάτ Μπεγκντάρα, δήλωσε στην "Corriere della Sera" ότι ο Καντάφι θα χρησιμοποιήσει τα αποθέματα χρυσού της χώρας του για να δωροδοκήσει Λίβυους ώστε να εξασφαλίσει την προστασία του και να προκαλέσει χάος.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο πρώτος τη τάξει αντικαθεστωτικός, Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ, δήλωσε ότι εντοπίστηκε ένα τεράστιο απόθεμα τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων, το οποίο θα καλύψει τις ελλείψεις που έχουν παρουσιαστεί στη χώρα, και πρόσθεσε ότι οι νεκροί από την έναρξη του εμφυλίου ξεπερνούν τις 20 χιλιάδες.

Σε διπλωματικό επίπεδο, οι αντικαθεστωτικοί πέτυχαν μία μεγάλη νίκη χθες καθώς η Ουάσιγκτον κατέληξε σε συμφωνία με τη Νότιο Αφρική (που αντιδρούσε και δεν αναγνώριζε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο) να ζητηθεί από τον ΟΗΕ η αποδέσμευση 1,5 δισ. δολ. από τα παγωμένα κεφάλαια της Λιβύης.

Επισημαίνεται ότι όταν ο αραβικός ξεσηκωμός έφτασε στη Λιβύη οι ξένες δυνάμεις πάγωσαν λιβυκά κεφάλαια ύψους 160 δισ. ευρώ, τα οποία το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο προσπαθεί να ανακτήσει.

Ο Τζιμπρίλ προειδοποίησε, μάλιστα, πως υφίσταται κίνδυνος αποσταθεροποίησης στη Λιβύη εάν δεν υπάρξει ταχεία αποδέσμευση κεφαλαίων, γιατί αυτό θα σηματοδοτούσε την αποτυχία του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου να παράσχει τις αναγκαίες υπηρεσίες και να καταβάλει τους μισθούς ανθρώπων που είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες.

Σύμφωνα δε με δημοσίευμα των "Financial Times", οι αντικαθεστωτικοί εξετάζουν κατηγορίες διαφθοράς στο κρατικό επενδυτικό ταμείο που υπήρχε επί Καντάφι.

Ο Mahmoud Badi, πρώην τεχνοκράτης του καθεστώτος, ορίστηκε επικεφαλής της προσπάθειας εντοπισμού των κεφαλαίων της Λιβυκής Επενδυτικής Αρχής στο εξωτερικό. "Συγκεντρώνουμε όλες τις πληροφορίες και τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για να αξιολογήσουμε αυτές τις τοποθετήσεις στο εξωτερικό και εξετάζουμε έκτροπα και πράξεις διαφθοράς και όσους ευθύνονται γι' αυτά", δήλωσε στους "Financial Times".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v