Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Ο τυφώνας Αϊρίν τρομάζει την ανατολική ακτή

Οι πόλεις της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τον τυφώνα Αϊρίν. Εκκενώνται συνοικίες της Νέας Υόρκης. Προειδοποίηση Ομπάμα για το μέγεθος και την ένταση του τυφώνα.

ΗΠΑ: Ο τυφώνας Αϊρίν τρομάζει την ανατολική ακτή
Οι βορειοανατολικές πόλεις των Η.Π.Α προετοιμάζονται για την έλευση του τυφώνα Αϊρίν, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να είναι ισχυρότερος από ότι αρχικά αναμενόταν.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ανακοίνωσε ότι η πόλη οργανώνεται για να αντιμετωπίσει καταιγίδες και πλημμύρες το πρωί της Κυριακής.

Κάλεσε τους κατοίκους των πιο ευπρόσβλητων περιοχών να μετακινηθούν από τις εστίες τους από την Παρασκευή, καθώς τα μέσα μεταφοράς μπορεί να αναγκαστούν να διακόψουν την λειτουργία τους εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

Πολλοί Νεοϋρκέζοι δεν έχουν αυτοκίνητα, οπότε τα μέσα μεταφοράς είναι απαραίτητα για τη μετακίνηση τους.

Το Λονγκ Άιλαντ μπορεί να πληγεί πολύ σοβαρά, εάν ο τυφώνας ακολουθήσει την παρούσα πορεία του.

Στην Ουάσινγκτον ο τυφώνας Αϊρίν οδήγησε σε ματαίωση την εκδήλωση προς τιμήν του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Δέκα χιλιάδες πολίτες, ανάμεσα τους και ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, είχαν κανονίσει να παρευρεθούν.

Στις παράκτιες κοινότητες από την Βόρεια Καρολίνα ως τη Νέα Αγγλία, οι κάτοικοι συγκέντρωσαν αποθέματα φαγητού και νερού και προσπάθησαν να οχυρώσουν τα σπίτια τους, τα αυτοκίνητα τους και τις βάρκες τους. Πολιτείες, πόλεις, λιμάνια, νοσοκομεία, διυλιστήρια και πυρηνικά εργοστάσια ενεργοποίησαν σχέδια έκτακτης ανάγκης.

"Έχουμε περάσει τέσσερεις ή πέντε τυφώνες, αλλά αυτός φαίνεται ότι θα είναι ο χειρότερες” δήλωσε στο Reuters ιδιοκτήτης ξενώνα στην Βόρεια Καρολίνα. 

Προειδοποίηση Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα προειδοποίησε την Παρασκευή τους Αμερικανούς πολίτες να προετοιμαστούν για τον τυφώνα Ιρένε και να ακολουθήσουν τις εντολές των αρχών, μεταδίδει το Reuters.

"Όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι θα είναι ένας ιστορικός τυφώνας" δήλωσε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους από τη φάρμα στο νησί της ακτής της Βοστώνης όπου πραγματοποιεί τις διακοπές του.

Ο κ. Ομπάμα κάλεσε όσους πολίτες βρίσκονται σε τοποθεσίες που θα πληγούν από τον τυφώνα να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα από τώρα, λέγοντας ότι ο τυφώνας μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνος.

"Αν βρίσκεστε στην πορεία αυτού του τυφώνα , πρέπει να πάρετε μέτρα τώρα. Μην περιμένετε. Μην καθυστερείτε." είπε ο Ομπάμα.

"Όλοι μας πρέπει να πάρουμε πολύ σοβαρά αυτόν τον τυφώνα. Αν σας έχουν δώσει εντολή να εγκαταλείψετε την εστία σας, σας παρακαλώ ακολουθήστε την" πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 55 εκατ. πολίτες αναμένεται να βρεθούν στην πορεία του τυφώνα Ιρένε, ενώ δεκάδες χιλιάδες εγκαταλείπουν τις εστίες τους, ανάμεσα τους και κάτοικοι της Νέας Υόρκης και της Ουάσινγκτον.

Η διοίκηση του αμερικανικού χρηματιστηρίου NYSE έχει προετοιμαστεί για την έλευση του τυφώνα Ιρένε με έξτρα εφεδρείες σε καύσιμα και τρόφιμα, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των αγορών, εφόσον πληγεί η Νέα Υόρκη το Σάββατο βράδυ, όπως αναμένεται. Εάν όμως το χτύπημα της φυσικής «επίθεσης» αποδειχθεί πολύ ισχυρό, το αμερικανικό χρηματιστήριο πιθανόν να μην λειτουργήσει την Δευτέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v